Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е направила заявка да участва за

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е направила заявка да участва за
Коментари Харесай

ЕИБ и държавна китайска ядрена компания с интерес към Белене

Европейската капиталова банка (ЕИБ) е направила поръчка да взе участие за обезпечаване на финансирането на АЕЦ " Белене ". Тепърва следва връзки с банковата институция. Има инвеститорски интерес и от най-голямата държавна китайска нуклеарна компания. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Белене.
" Приоритет на държавното управление е да намерим най-хубавото решение за България. Знаете, че планът АЕЦ " Белене " води своето начало от 80-те години. Фактът, че до ден-днешен не е открито решение на този план, значи, че има някакви елементи през годините, които не са могли да бъдат конкретизирани. Мисля, че е пристигнало време в действителност да активизираме сили, експертен капацитет, всички ние като нация, народ, тъй че да намерим най-хубавото решение ", уточни Петкова.
По отношение на концепцията на премиера Бойко Борисов АЕЦ " Белене " да се трансформира в балкански план, министър Петкова я дефинира като доста добра.
" Европейската капиталова банка направи поръчка да взе участие за обезпечаване на финансирането на този план. Оттук нататък следва да проведем връзки с тази банкова институция. Всички предпоставки този план да бъде осъществен са налице. Имаме лицензирана площадка, съоръжение, което сме платили, което дава отговор на всички условия. Имаме нужните фрагменти, които могат прелестно да се оправят с тази задача. Оттук нататък остава сериозната крачка напред да се намерения за финансирането, структурирането на плана, тъй че да може да се подсигурява неговата употреба, реализация на пазарен принцип. Мисля, че има огромен късмет това да се случи “, разяснява Петкова, представена от Фокус.
Попитана дали има различен инвеститорски интерес, тя посочи, че има подобен от най-голямата държавна китайска нуклеарна компания. Става въпрос за Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC). " Може да се ревизира до каква степен той е действителен в границите на една процедура, която по всяка възможност ще бъде стартирана, в случай че се вземе това решение да се върви към реализация ", разяснява Петкова.
Във връзка с отчета на Българска академия на науките за АЕЦ „ Белене “ Петкова съобщи, че академията е направила доста обширен разбор. „ Това, което Българска академия на науките споделя, изрично и това е теза, която аз също считам, че е доста достоверна и това е истината – най-лошият вид е, в случай че не се прави нищо “, уточни министърът на енергетиката.
Петкова обърна внимание, че на съвещанието на Народното събрание от 137 народни представители, 137 са подкрепили предлагането на ПГ на ГЕРБ, обвързвано с опцията за реализацията на оборудването на плана АЕЦ „ Белене “. Петкова акцентира, че рядко в Народното събрание има подобен консенсус.
По думите ѝ в Министерство на енергетиката към този момент има работна група, която прави разбор , създава другите разновидности. „ Към тази група ще бъдат включени сътрудници от НЕК, БЕХ, АЕЦ „ Козлодуй “ и държавно дружество „ Радиоактивни боклуци “. Имаме късмет и би трябвало да опитаме да осъществяваме този план. Смятам, че ще имаме триумф “, разяснява Петкова.
Тя добави, че Българска академия на науките споделя, че освен в България, само че в целия район ще има недостиг на мощности още към 2035 година По думите ѝ това е напълно логически извод, на база на анализите, които Българска академия на науките прави и на база на визията на Европейски Съюз във връзка с въглищните централи освен в България, а и в цяла Европа. Министърът съобщи, че България ще се бори да получи дерогация за тези централи.
На въпрос дали кабинетът „ Борисов “ 3 би ускорил процеса, Петкова обърна внимание, че той не е толкоз елементарен. „ Той би трябвало да следва своята последователност и своя натурален път. Решението на българския парламент до 30 юни министърът на енергетиката да изготви такива оферти, които да бъдат разисквани и да бъдат взети решения от Народното събрание, е първата и доста значима крачка напред към опцията за реализация на плана “, добави Петкова.
Във връзка с терзанията на някогашния министър на енергетиката Румен Овчаров за съхранението на оборудването на АЕЦ „ Белене “, Петкова уточни, че сходни изявления към този момент не би трябвало да впечатляват никого. „ Те целят да всеят избран ужас, да се заблуди публичното мнение, че надали не нищо не се прави “, сподели Петкова. Тя акцентира, че тази част на оборудването, която по указания на заводите-производители би трябвало да е на закрито, се намира точно на закрито в складовете.
Доверието на премиера Борисов, доверието на нашите съдружни сътрудници и поддръжката, която получих от ужасно доста сътрудници ме задължава ужасно доста, съобщи Петкова по отношение на отхвърли на премиера да одобри оставката ѝ.
" Приемам този отвод да бъде призната моята оставка като една доста сериозна отговорност. Благодаря за поддръжката, която ми беше оказана и доверието, което ми беше обещано ", сподели Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР