Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана

...
Европейската асоциация на потребителите с не особено приятна статистика, базирана
Коментари Харесай

Проучване: Вафли, бебешки храни, снаксове, чипс - пълни с канцерогенния акриламид

Европейската асоциация на потребителите с не изключително приятна статистика, основана на тестът на 500 храни за съществуването на акриламид. В проучването са включени разнообразни храни като вафли, чиспове, снаксове,бисквити за деца, бебешки храни, крекери, зърнени закуски

За който е чувал, че да се яде препържено и препечено не е добре, тъкмо въпросния химикал се образува при пържене и печене над 120 градуса.

Доказано е, че акриламидът предизвиква рак при животните. Ясно е, че мъчно ще се направи проучвания и върху хора, само че учените считат, че химикала има канцерогенно въздействие и върху човешките същества.
Освен това акриламида провокира заболявания на нервната система.

Химикалът се намира в голяма част от индустриалните храни, в това число и в хляба.

13% от тестваните бебешки храни са посочили отклонения над допустимата граница акриламид, при картофените чипсове - 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и дребни деца - 6.3%. Обикновените бисквити и вафли пораждат най-вече терзания, защото една трета от взетите проби сочат съществуване на акриламид над избраната норма.

Тези сведения са притеснителни, тъй като децата под тригодишна възраст най-често употребяват такива артикули и те могат да съдържат повече акриламид, в сравнение с бисквитите, предопределени за бебета, да вземем за пример.

И в случай че да си мислите, че нашумелите в последно време зеленчукови чипсове от моркови, пащърнак, алено цвекло и така нататък са по-добрата опция на картофените чипсове - затаете мирис - тестванията разкриват, че съдържа съвсем два пъти повече акриламид от картофения си другар!

Акриламида се образува при реакцията сред свободни захари, като фруктозата да вземем за пример, и аминокиселината аспаргин. За въпросната реакция се желае висока температура над 120 градуса. С увеличението на температурата с още 50 градуса, отделянето на акриламид се усилва до 300 пъти.
“Вероятно това няма да ви откаже от препечена филия с масълце, или буен тен на вкусно домашно ядене - а и не трябва.

Увеличаване на свежата храна, бавното готвене на ниска температура на продуктите, по-голяма зоркост и оптимално унищожаване на индустриалните храни вкъщи е добра концепция. ”

Ето и малко по-точни данни:
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР