Европейска банка е приела да обработи плащането на транзита за

...
Европейска банка е приела да обработи плащането на транзита за
Коментари Харесай

Ройтерс: Европейска банка е приела да обработи плащането на транзита за руски петрол през Украйна

Европейска банка е приела да обработи заплащането на преноса за съветския нефт през Украйна, оповестиха словашката рафинерия " Словнафт " (Slovnaft) и още един източник, представени от Ройтерс. Така е била отстранена повода за прекъсването на петролните доставки за Централна Европа предходната седмица.

Това заплащане, в случай че бъде доказано от всички страни, ще съставлява стадий към възобновяване на подаването на нефт към Чехия след едноседмично спиране и ще сътвори нужните условия за бъдещи заплащания на преноса за района.

Exclusive: A European bank has agreed to process a payment for the transit of Russian oil through Ukraine, removing the cause of a stoppage of oil supplies to central Europe last week
— Reuters (@Reuters)

Във вторник съветският тръбопроводен монополист " Транснефт " заяви, че от 4 август доставките през петролопровода " Дружба " са спрени за Чехия, Унгария и Словакия, защото западните наказания са попречили на Москва да заплати на Украйна директните такси.

Подаването към Унгария и Словакия беше обновено в сряда, откакто унгарската петролна компания МОЛ (MOL) и словашкото й поделение " Словнафт " откриха заобиколен метод, като сами заплатиха за преноса на украинската компания " УкрТрансНафта ". Доставките за Чехия обаче още са замразени.

" По наша информация банката е преразгледала в началото блокираното заплащане на директните такси сред директните сдружения и в последна сметка го е одобрила ", съобщи представителят на " Словнафт " Антон Молнар.

" Това удостоверява, че по този начин основаната рамка е функционална и може да бъде дълготрайно решение ", добави той.

Друг осведомен източник уточни, че заплащането е било деблокирано от основаната в Нидерландия банка Ай Ен Джи (ING) и че подаването към Чехия се чака да бъде обновено до на следващия ден.

Ай Ен Джи отхвърли да разяснява. " УкрТрансНафта " и " Транснефт " до момента не са дали отговор на потърсен коментар.

Страните от Централна Европа са отчасти подвластни от съветския нефт и мощно подвластни от съветския газ. За тях беше направено изключение от възбраната за импорт на съветски нефт, въведена от Европейския съюз, до момента в който приспособяват мореплавателните си направления и рафинериите си за различен нефт.

Чешката рафинерия " ОРЛЕН Унипетрол " (ORLEN Unipetrol), поделение на полската " ПКН Орлен " (PKN Orlen), отхвърли да разяснява.

Чешкото сдружение за пренос на нефт " Меро " (MERO), което експлоатира чешкия сектор от петролопровода " Дружба ", съобщи, че няма никаква информация за ситуацията с заплащането.

Вчера президентът на " Меро " Ярослав Пантучек съобщи, че чака подаването за Чехия да бъде обновено през днешния ден или на следващия ден след решаването на въпроса с заплащането. Той допусна, че ПКН може да извърши заместващо заплащане сходно на МОЛ, което ПКН отхвърли да удостовери.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР