Европарламентът прие регулациите за AI. Предстоят още стъпки преди правилата

...
Европарламентът прие регулациите за AI. Предстоят още стъпки преди правилата
Коментари Харесай

Европарламентът прие регулациите за AI


Европарламентът одобри регулациите за AI. Предстоят още стъпки преди разпоредбите да влязат в действие. Европейският парламент одобри с огромно болшинство първата стъпка във въвеждането на Закона за изкуствен интелект (AI Act). Общо 499 евродепутати поддържаха черновата против 28 срещу и 93 въздържали се.
С това Екологичен потенциал приема сегашния тип
на закона и дава позволение на преговорния екип да стартира работа и с Европейския съвет за завършване на предлагането. Когато това стане, то ще може да влезе в действие.
Европейски Съюз желае да вкара регулацията бързо,
като упованията са, че това може да се случи през есента или до края на годината. Законът желае да даде повече права и изясненост на жителите, като в същото време вкарва и съответни правила и отговорности за фирмите,
които създават и оферират AI.
Предвидени са няколко категории. Първата са логаритми, които са изцяло неразрешени. Това обществени оценки въз основата на държание, характерности, лицево различаване на обществени места, биометрично категоризиране,
профилииране, различаване на страсти
за цели за запазване на реда, събиране на видео и фотоси за основаване на бази данни за лицево различаване. Разрешава се потребление на биометрична идентификация в някои случаи на следствия, само че единствено измежду авансово правосъдно позволение.
Друга категория е AI с висок риск.
Тези системи са позволени, само че ще би трябвало да дават отговор на повече и по-строги условия. Тук са логаритми за здраве, сигурност, околна среда, съществени права.

Има и още категории със междинен и съвсем никакъв риск. Генеративният изкуствен интелект попада в тази с ъс междинен риск, като основателите на такива логаритми като ChatGPT,
ще би трябвало да подсигуряват бистрота
на метода на работа и данните, като има и наложителна регистрация и условие за тестване на логаритмите в изолирана среда, която се следи от регулаторите. Въвеждат се и бази данни, в които жителите ще могат да ревизират дали дадена компания се е записала и носи отговорност за логаритмите си. Специална институция пък ще следи за спазването на разпоредбите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР