Европарламентът иска закон да регулира работата от вкъщи. Идеята е

...
Европарламентът иска закон да регулира работата от вкъщи. Идеята е
Коментари Харесай

Европарламентът иска закон за работата от вкъщи, ще изключваме телефоните си

Европарламентът желае закон да контролира работата от у дома. Идеята е по този метод да се даде опция на чиновниците да изключват телефона си отвън работно време, когато са хоум офис и това да няма отрицателни последствия за тях, написа Монитор бг.

В самодейността на евродепутати е препоръчано да бъдат избрани минимални условия за работа от вкъщи и да бъдат изяснени изискванията на труд, работното време и времето за отмора.

В претекстовете на евродепутатите е посочено, че увеличеното потребление на цифрови запаси за служебни цели е довело до културата „ постоянно на линия “, което има негативно влияние върху равновесието сред професионалния и персоналния живот на чиновниците. Това пък от своя страна предизвикало тревога и меланхолия.

„ От началото на COVID-пандемията работата от вкъщи се e нараснала с съвсем 30%. Статистиката демонстрира, че тази процедура е реалност в доста страни и браншове, които могат да си го разрешат, а и способства много хора да запазят работните си места в положение на икономическа рецесия.

От друга страна, би трябвало да признаем, че това е обвързвано с повече стрес за някои служащи, притиснати от новите условия да бъдат непрекъснато на линия посредством цифровите си устройства”, разяснява пред „ Монитор” и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

Според него нуждата постоянно да си включен на телефона или на компютъра размива границите сред персоналния и служебния живот и влиза в прорез с рестриктивните мерки на работното време, за които генерации наред са се борили.

„ Очевидно е, че стандартите за правото на отмора, регулирането на работното време и като цяло по-голямата изясненост по отношение на изискванията на труд от вкъщи се разминават с така наречен просвета „ постоянно на линия”.

Затова и сегашната икономическа обстановка повдига въпроси във връзка с ефикасната отбрана на ползите на служащите, само че не трябва да се подценява и позицията на работодателите, за които мобилната работа и работата от вкъщи е метод да се приспособяват и в последна сметка да оцелеят в условия на рецесия.

Ето за какво е значимо да се откри уравновесен подход”, сподели още Радев. Той добави, че строгото контролиране обаче постоянно крие риск от спомагателна тежест и за чиновниците, и за работодателите, а това от своя страна би попречило да се осъществят по-гъвкави ограничения.

„ Тази тематика ни изправя пред сложна задача, защото спомагателната регулация може да попречи на потребни за чиновниците ограничения.

В последна сметка малко на брой биха се отказали от гъвкаво работно време, мобилна работа или работата от разстояние пред алтернативата да останат без доходи”, сподели още евродепутатът. Затова и при търсенето решение било значимо да се вземат под внимание всички гледни точки.

Тъй като в тази ситуация става дума за законодателен отчет по лична самодейност, от Европейска комисия се чака да направи законодателно предложение за минималните стандарти и условия за гарантиране на опция за служащите да упражняват дейно своето право на отделяне от работната среда.

Според документа за осъществяването на ограниченията е очакван период от три години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР