Европа трябва да гарантира на мигрантите по-добър достъп до здравеопазване,

...
Европа трябва да гарантира на мигрантите по-добър достъп до здравеопазване,
Коментари Харесай

СЗО призовава за по-добър достъп до медицински грижи за мигрантите в Европа

Европа би трябвало да подсигурява на мигрантите по-добър достъп до опазване на здравето , съобщи Световната здравна организация (СЗО) в първия си отчет за здравето на новодошлите на Стария континент , съобщи Агенция Франс Прес.

" Най-важното е достъпът до здравни услужи. За възстановяване на здравето би трябвало да премахнем разликите в достъпа до първична помощ ", заключи за Агенция Франс Прес Сантино Северони, районен координатор за Европа на стратегия " Обществено опазване на здравето и миграция " на организацията.

На територия, обозначена общо като " регион Европа ", който обгръща 53 страни, мигрантите (включително бежанците) са 90,7 млн., при общо 920 млн. поданици, което прави близо 10% от популацията. В толкоз разнородни страни като Русия и Андора, Германия и Туркменистан делът на мигрантите варира фрапантно. В Малта мигрантите съставляват 45% от популацията, а в Албания - по-малко от 2%. В взаимозависимост от приемната страна и статута им достъпът на тези хора до опазване на здравето се движи от цялостен до никакъв.

В 15 страни като Австрия, Турция или Англия претендентите за леговище имат достъп до същото здравно обслужване като локалното население , до момента в който в Германия или Унгария имат право единствено на незабавна здравна помощ. " Населението и някои държавни управления реагират прочувствено по въпроса за новопристигащите и опазването на здравето заради липса на информация ", отбелязва Северони.

Противно на това, което се твърди, рискът от предаване на заразни заболявания от мигранти и бежанци на локалното население и доста дребен, споделя той. Значителна част от серопозитивните мигранти са се заразили с заболяването след идването си в Европа, сочи отчетът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР