Европа ще се сблъска с по-сериозни, по-продължителни и по-чести горещи

...
Европа ще се сблъска с по-сериозни, по-продължителни и по-чести горещи
Коментари Харесай

Отново екстремни жеги в Европа

Европа ще се сблъска с по-сериозни, по-продължителни и по-чести горещи талази това лято, както и със суши, наводнения и горски пожари, което крие забележителен риск за природата, човешкото здраве и стопанската система. Предупреждението идва от Европейската организация за запазване на околната среда (ЕАОС), която разгласява отчет, озаглавен " Какво може да донесе лятото? Екстремното време новото обикновено ли е? ".

" При нашия изменящ се климат времето в Европа става все по-екстремно. Цялостната вероятност е песимистична, както към този момент видяхме предходната зима и напролет ", показват от организацията.

Отбелязва се, че горещите талази, които са рискови за човешкото здраве и каквито имаше през предишното лято, зачестяват и стават все по-продължителни и интензивни. Очаква се тази наклонност да се резервира при всички климатични сюжети.

Особено в Южна Европа може да има повече от 60 летни дни, през които изискванията са рискови за човешкото здраве - това значи по-голям брой смъртни случаи и хоспитализации, изключително измежду възрастните и хората със болести, в случай че не се подхващат ограничения.

" Горещите талази са най-смъртоносните рискови метеорологични феномени в Европа и възходящата накърнимост на европейското население заради застаряването и урбанизацията изисква незабавно използване на ограничения за попречване на загубата на живот ", акцентират от ЕАОС.

От 2018 година насам повече от половината от Стария континент е наранена от условия на рискова суша както през зимата, по този начин и през лятото. Засушаването през 2022 година доста понижи добивите на култури като царевица, царевица, соя или зехтин.

" Още една суха зима не предвещава нищо добро за това лято и вероятностите са песимистични. Изключително сухата и топла зима докара до нищожна снежна завивка и до ниска мокрота на почвата, ниски равнища на реките и понижен воден дебит в язовирите в по-голямата част от Южна и Западна Европа ", регистрират от организацията.

Дългосрочните климатични прогнози демонстрират, че Южна и Централна Европа ще станат още по-сухи и по-горещи през сегашния век, което ще има опустошителни последствия за селскостопанския бранш. Очаква се въз основа на научни сюжети общите стопански загуби във всички стопански браншове поради засушаването да набъбнат до края на века от сегашните 9 милиарда евро годишно до 25 милиарда евро годишно при световно затопляне с 1,5 °C или до 31 милиарда евро на година при стопляне с 2°C.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР