Европа се тресе от поредния скандал: италианският премиер Джорджа Мелони

...
Европа се тресе от поредния скандал: италианският премиер Джорджа Мелони
Коментари Харесай

“Умора от всички страни”. От ЕС се процеди истината за Украйна

Европа се тресе от следващия скандал: италианският министър председател Джорджа Мелони поверително сподели на шегаджиите Вован и Лексус, че Западът е изтощен от спора в Украйна. И освен. Опозицията е възмутена от противоречивостта на изказванията си и дупките в системата на държавна сигурност. Има от ден на ден въпроси по отношение на единството на Европейски Съюз на украинския път.

Киев и мигрантите

Разговорът на майтапчиите с италианския министър председател се организира на 18 септември, само че абсурдът избухна едвам при започване на ноември, след публикуването на аудиозаписа. Преди Вован и Лексус станаха известни с това, че се обадиха на други известни хора - от някогашния канцлер на Германия Ангела Меркел и музиканта Елтън Джон до някогашния президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов. Този път те се показаха като ръководители на Комисията на Африканския съюз, организация, сплотяваща 55 страни. Като се има поради, че на Запад нараства безпокойството от бързото „ завръщане “ на Русия на Тъмния континент, разбираемо е за какво Мелони с подготвеност одобри позвъняването. В средата на септември, в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации, тя организира поредност от срещи с африкански водачи.

Настоящият диалог засегна няколко тематики. Първата, предстоящо, е украинският спор. „ Виждам, че има доста отмалялост от всички страни “, сподели Мелони. И изрази вяра, че ще пристигна време, „ когато всички ще схванат, че имаме потребност от излаз “. „ Имам хрумвания по какъв начин да се оправя със обстановката, само че очаквам подобаващия миг, с цел да ги изнеса за разискване “, сподели министър председателят.

Друг проблем, който тревожи Мелони, е напорът от бежанци. За Италия този въпрос стана изострен след събитията от по този начин наречената „ арабска пролет “ - поредност от митинги и протести в ислямските страни. Европейската република, заради своето географско състояние, пое главната тежест на миграционната вълна. И макар обещанията на Брюксел за помощ, по този начин и не получи поддръжка.

" От началото на годината повече от 120 хиляди души са пристигнали при нас, изключително от Тунис. Ситуацията е доста комплицирана от всички гледни точки ", призна Мелони пред шегаджиите. " Дълго време Европа смяташе, че казусът ще бъде решен, в случай че бъде оставен в ръцете на Италия. Брюкселските чиновници не схващат, че това е невероятно. Мащабът на явлението визира освен Европейски Съюз, само че и Организация на обединените нации. Факт е, че на другите не им пука. Те не дадоха отговор на молбите на Рим и се съгласиха единствено Италия да се занимава с този въпрос. Глупав метод на мислене ", приключи министър председателят.

" Какъв срам "

Вероятно позвъняването щеше да остане неусетно - в Рим го схванаха едвам откакто аудиозаписът беше обществено притежание. Официалната резиденция на премиера, съобщи, че управляващите съжаляват, че са били " подведени от лъжец, който се е представял за президент на Комисията на Африканския съюз ".

Италианското издание “Ла Преса ” акцентира, че съгласно държавни източници „ макар опита да бъде принудена Мелони да изрича „ неуместни “ изречения, тя в действителност е удостоверила позицията си в нормалните тонове на изключителна официална вежливост, които се следят в диалозите с представители на непознати институции “. Не всички обаче бяха уверени. Не всеки ден министър председателят на Италия, де факто третата по значителност страна в Европейски Съюз (след Франция и Германия), приказва за „ цялостната “ отмалялост на европейците от украинския спор.

Лидерите на Движение Пет звезди и “Вива Италия! Джузепе Конте и Матео Ренци (и двамата някогашни премиери) осъдиха държанието на държавния началник. „ Наистина е разочароващо да научим, че нашите потвърдени протоколи за сигурност в кабинета на премиера могат да бъдат заобиколени и компрометирани по подобен недодялан метод “, сподели Конте. „ Какъв срам за Италия и Джорджа Мелони. След като съм работил няколко години в държавната администрация, се чудя по какъв начин е допустимо да се реализира толкоз опустошително равнище на несериозност, което кара освен Мелони, само че и Италианската република да наподобява неприятно ", сподели Ренци. А секретарят на партия " Повече Европа " Рикардо Маги даже настоя министър председателят да се яви пред Народното събрание поради телефонния диалог.

" Случилото се озадачава държавното управление и Италия. Филтрирането и инспекцията преди телефонното позвъняване не проработиха, което сложи страната ни в неловко състояние. Обяснителна записка от кабинета не е задоволителна, държавното управление би трябвало да успокои Народното събрание и обществото, тъй че обстановките които биха могли да навредят на нашия имидж и политически профил на интернационално равнище, към този момент да не се случват “, сподели секретарят на Демократическата партия Ели Шлайн.

Неоправдани очаквания

Авторитетното италианско издание “Кориере Де ла Сера ” отбелязва: „ Джорджия Мелони уединено споделя същите неща като тези, които споделя обществено: както за интернационалните връзки, по този начин и за връзките със съдружниците, както и за миграционната рецесия. Въпреки това има доста въпроси, които да зададете на Мелони.

Първо, министър председателят към момента не е оправдал очакванията, възлагани й от евроскептиците. Мнозина чакаха новото управление на Италия да напусне канала на американската външна политика. Вместо това Мелони увери НАТО в лоялност; Рим разгласи желанието си да напусне китайския план „ Един пояс, веднъж “. Курсът е напълно в синхрон с Вашингтон, който от дълго време е трансформирал сдържането на КНР в приоритет.

Мелони също има комплицирани връзки със съдружниците си от Европейски Съюз. Тя поддържа унгарския си сътрудник Виктор Орбан, който най-често е упрекван в Европа за проруската си позиция, единствено във вътрешната му политика. Рим, за разлика от Будапеща, утвърждава антируските наказания. Тоест италианският министър председател не се причисли към лагера на съпротивляващите се на политиката на Брюксел. И това макар обстоятелството, че страната изпитва съществени вътрешни проблеми: повишаването да вземем за пример на главните артикули като пастата. Въпреки че управляващите се пробваха да лимитират повишението на цените посредством реализиране на съглашения с производителите, покупателната дарба на италианците пада.

Този набор от проблеми прави Мелони не най-успешният европейски политик. В полето на евроскептиците тя елементарно е надмината от водача на френската десница Марин льо Пен, която си сътрудничи, наред с други, с италиански съидейници. И е допустимо след диалога с шегаджиите, разбиващи илюзията за общоевропейско единение в Украйна, Рим да чака отговор от Брюксел. Не е елементарно да се планува какво ще бъде. Все отново Италия, все пак, е измежду неофициалните водачи на Европейски Съюз.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР