Европа се снабдява с руски газ на 40% от своето

...
Европа се снабдява с руски газ на 40% от своето
Коментари Харесай

АИКБ: Искаме газ на най-добрата цена, произходът няма значение

Европа се доставя с съветски газ на 40% от своето ползване и е ясно, че дори в средносрочен проект мъчно може да бъде сменен. Това съобщи пред bTV ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Той уточни, че Европа не е присъединила в глобите си доставките на съветски газ и разплащанията за него явно би трябвало да се вършат по метод подобен, че продавачът да може да употребява парите си.

Вчера финансовият министър да обясни дали приемането на разплащания за газови доставки се дължи на това, че другите страни са третирани друго от страна на " Газпром ", или на нарушение на глобите от страна на компании в някои страни членки.

" Ама ние по какъв начин ще вземем газ, в случай че не ни вземат парите? Някакво желая хем да вземем газ, хем да не ни вземат парите . И с цел да си употребява продавачът парите, той би трябвало да ги получи на място, където не могат да му ги блокират. Това място е в рубли, тъй като, в случай че парите са в долари, те са в действителност в кореспондентски сметки в американски банки и могат да бъдат блокирани ", разясни Велев.
 Асен Василев желае Европейска комисия да изясни заплащанията на газа в рубли
Асен Василев желае Европейска комисия да изясни заплащанията на газа в рубли

Изразил е запаси във връзка с препоръчаното от Европейска комисия систематизиране на финансовия запас по REPowerEU

От своя страна, заместник-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков съобщи, че въпросът е дали има разлики сред обособените страни в метода, по който са плащали.

Той уточни, че сега не можем да твърдим дали заплащането е осъществено в евро, долари или рубли, защото една страна като. От съветската страна пък се твърдяло, че По тази причина бил нужен разбор за това по какъв начин въздейства на нашия бизнес.
 Иван Хиновски разкри разковничето за смяна в позицията на
Иван Хиновски разкри разковничето за смяна в позицията на " Газпром " към България

Експертът не е уверен, че можем да се откажем изцяло от съветския газ

" Искаме газ по опция на най-хубава цена, произходът няма значение. Има значение цената и по кое време цената е по-ниска - когато купуваме непосредствено от доставчика или когато минава през медиатор ", акцентира Велев.

Припомняме, откакто и Полша поради отхвърлено заплащане, това предстоеше да се случи и с други европейски страни. Междувременно обаче от Кремъл трансформираха точните правила и някои от заплащанията започнаха да минават. Това на този стадий . В неделя енергийният министър за заплащанията по договорите с Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР