Европа се приближава до Рубикона под формата на петия пакет

...
Европа се приближава до Рубикона под формата на петия пакет
Коментари Харесай

„Ние ще се лишим от доходи, те ще се лишат от топлина“: какво ще се случи, ако ЕС въведе енергийно ембарго

Европа се доближава до Рубикона под формата на петия пакет от наказания против Русия, написа Politico. Киев изисква от Брюксел да вкара енергийно ембарго, само че не всички европейски сътрудници на Украйна са подготвени за такава твърда мярка. Gazeta.ru беседва с специалисти дали Европа ще отиде на цялостно енергийно ембарго и каква цена ще заплати международната стопанска система за това.

Досега европейските страни бяха единни в санкционния напън върху Русия - и четирите пакета от ограничаващи ограничения бяха контрактувани относително бързо и не повдигнаха въпроси. Преходът към идващото равнище на ограничаващи ограничения обаче може да разкрие основните несъгласия в границите на Европейския съюз, написа Politico. Като " основен орган на Европейски Съюз ", Германия, водена от канцлера Олаф Шолц, може да не се съгласи с включването на пълномащабно енергийно ембарго в петия пакет от наказания.

„ Германия е доста внимателна към апелите от Полша и балтийските страни да ударят слабото място на Владимир Путин и да го лишат от жизненоважни енергийни доходи, които оказват помощ за подхранването на военните дейности в Украйна “, пишат създателите на материала.

В същото време Съединени американски щати и Англия към този момент се отхвърлиха от съветския нефт. Малко по-късно Белият дом ускори контактите си с Венецуела и английският министър председател Борис Джонсън посети Саудитска Арабия. Германия, по отношение на последните събития, не бърза да търси опция на съветските енергийни източници и се пробва в случай че не да отстрани, то най-малко да девалвира този въпрос в дневния ред.

„ Нека не приказваме за по-нататъшни наказания “, сподели немският министър на превоза Фолкер Висинг пред Die Welt във вторник.

„ Трябва да разберем по какъв начин да наложим актуалните наказания, тъй като не можем да отстъпим нито сантиметър.

Надявайки се на промяна на режима

Въвеждането на енергийно ембарго би било последната стъпка в връзките с Русия, счита Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

„ Всъщност към този момент ние търгуваме с Европа единствено с енергийни запаси и някои други типове първични материали. Останалото го няма - връзките в другите сфери са разрушени. Търговията с въглеводороди е последният мост, който ни свързва. За европейците това ще бъде мъчителна мярка, защото те са мощно подвластни от съветските първични материали. Те би трябвало да схванат: в случай че Брюксел наложи наказания против един тип енергиен запас, Русия в отговор може да прекъсне доставките на другите първични материали “, сподели Юшков пред Gazeta.Ru.

Според специалиста размяната на " санкционни удари " може бързо да докара до прекъсване на търговията.

„ Не можете да прекъснете доставките на съветски въглища и да не получите в подмяна прекъсването на доставките на нефт и газ от Русия. Подобен сюжет е изцяло възможен”, сподели Юшков.

Разглеждайки енергийното ембарго като действителна мярка за въздействие, европейците разчитат на утежняване на обстановката в съветската стопанска система, което съгласно Юшков неизбежно ще докара до спад в стандарта на живот в Руската федерация.

„ Очакват, че незабавно по-късно в Русия ще се извърши конвенционален държавен прелом. Властите ще се сменят, управлението ще промени външната си политика и до зимата страните, условно казано, ще се върнат към търговията с въглеводороди. Но подобен сюжет е изпълнен с големи опасности за самите европейци “, сподели специалистът.

„ Засега виждаме, че глобите не водят до значителен спад в равнището на доверие към управляващите. Влошаването на икономическата обстановка не подсигурява преобразяване в политическа неустойчивост. Има доста такива образци: Северна Корея, Иран, Венецуела...”, добави той.

Марсел Робертович Салихов, началник на икономическия отдел в Института по енергетика и финанси, счита, че на Европейския съюз ще бъде мъчно да се откаже от съветския петрол и газ.

„ Почти невероятно е да се направи това, защото на Европейския съюз се падат 40% от потреблението на газ и 31% от нефтопродуктите, доставяни от Русия.

По-голямата част от инфраструктурата е ориентирана към съветския нефт. Не мисля, че в действителност приказваме за ембарго. Максимумът са ограничаващи ограничения “, изясни Салихов пред Gazeta.Ru.

„ Англия и Съединените щати към този момент се отхвърлиха да купуват съветски нефт, само че това не е сериозен въпрос за тях. Те сами извличат петрол. Освен това те имат опция да го заменят. Руският нефт съставлява единствено 5 до 10% от общия им импорт “, добави той.

Към енергийна рецесия

Както и в тази ситуация с комерсиалното ембарго, чието вероятно въвеждане се разисква в Конгреса на Съединени американски щати, рестриктивните мерки върху търговията с въглеродни източници неизбежно ще доведат до тежки последствия за цялата международна стопанска система.

Според Игор Юшков енергийното ембарго против Русия може да наруши подготовката за отоплителния сезон в Европа.

„ До новия отоплителен сезон те получават липса на въглища, газ и цялостна неопитност. Има заплаха от заледяване. Ако търговията с въглеводороди спре до зимата, ще забележим световна енергийна рецесия. Цените на целия световен пазар ще скочат до небето, тъй като пазарите са взаимосвързани.

Ако Русия спре доставките на газ за Европа, те ще се опитат да преминат към други източници на сила и да получат газ от някъде другаде. Всичко няма да е задоволително, ще би трябвало да се състезават с Азия. Освен това може да последва световна криза и прекъсване на глобализацията, защото ще бъде неизгодно при тези цени на горивата да се транспортират артикули от пазар на пазар “, предвижда Юшков.

Експертът означи още, че в случай че в петролния бранш Европа може да се преориентира към доставките от Близкия изток през годината, тогава обстановката с газа е доста по-сложна.

Русия ще спре производството на газ тъкмо с толкоз, с колкото износът на тръбопроводен газ спре заради глобите, сподели Юшков.

„ Съответно ще се появи дупка в световния газов баланс. Миналата година Русия достави 150 милиарда кубически метра за Европа (175 милиарда кубически метра с Турция). Откъде може да се вземе този размер? Преминаването към въглища също ще се провали, тъй като Русия е и най-големият снабдител на европейския пазар тук.

Увеличаването на производството на въглища ще изисква доста време и вложения от европейците. Ще би трябвало да спрем доставката на ток, да годаваме почасово през цялата година”, сподели специалистът.

Марсел Салихов от своя страна уточни динамичността на цените на петрола, което свидетелства за релативно успокоение на пазара.

„ Ако погледнем какво се случва на петролния пазар през последните дни, ще забележим, че петролът е поевтинял. Да, в самото начало имаше скок до $130, само че по-късно цената падна. Това значи, че вероятността от спиране на доставките от Русия се смята от вложителите за ниска. Прекъсвания са вероятни единствено при положение на отвод на европейците от по-нататъшни доставки. И въпреки всичко спадът на цените до равнището от края на февруари приказва, че пазарът е спокоен “, изясни Салихов.

„ Естествено, всичко може да се случи, в това число въвеждането на енергийно ембарго. Ако това се случи, тогава ще има внезапен скок на цените на петрола и последващото поглъщане на рублата. Тревожно е, че приходите от експорт в този момент са главният фактор в поддръжка на обменния курс на рублата “, заключи специалистът.

Игор Юшков обърна внимание и на газовите промени, инициирани от Европейския съюз за понижаване на зависимостта от износа на съветски газ. Въпреки това и тук има компликации.

„ Те се съгласиха като част от промените до 1 октомври подземните газови складове да бъдат запълнени до 90%. Но по какъв начин да стане това до най-малко миналогодишните 75% без съветски доставки не е ясно. Следователно енергийното ембарго е един тип фал на последната вяра и към този момент страните не са подготвени за това. Те са подготвени да оказват помощ на Украйна, само че е малко евентуално да провеждат стопански колапс “, сподели Юшков. - В Русия също ще бъде мъчно при положение на ембарго. Ние ще загубим приходи, те ще изгубят топлота. "

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР