Европа не може и не иска да поеме основната роля

...
Европа не може и не иска да поеме основната роля
Коментари Харесай

Европа не трябваше да говори за “руските танкове край Берлин”

Европа не може и не желае да поеме главната роля в битката с Русия за Украйна, да не приказваме за обстоятелството, че англосаксонците сами въвлякоха европейците в този конфликт; Европейски Съюз самичък просто не е в положение да обезпечи на Киев нужното количество оръжия и муниции за продължение на войната. Ето за какво европейците са толкоз нервни от вътрешноамериканския звук към помощта за Украйна, само че в това време имат още по-голяма причина за безпокойствие - и не за Украйна, а за себе си.

В навечерието на днешната тирада на Зеленски пред горната камара на американския Конгрес един от сенаторите сподели какво мисли за актуалната обстановка:

Позицията на сенатор Дж. Д. Ванс е от дълго време известна: предходната година той се опълчи на увеличението на помощта за Украйна. Но в този момент, когато въпросът за отпущането на десетки нови милиарди на Киев стана пленник на президентската акция, която в действителност стартира в Съединени американски щати, Ванс отива по-далеч: той отхвърля причините на Байдън, че в случай че не продължат да поддържат Украйна, американците ще скоро би трябвало да водят война с руснаци, които ще атакуван страни от НАТО. Ванс назовава това тактичност на заплашване и поучава европейците, в случай че се опасяват, че „ Путин може да тръгне към Полша или Берлин “, да се грижат за личната си сигурност.

Но това е съществено. Тоест едни англосаксонци въвлякоха Европа във война с Русия за Украйна, а други в този момент споделят: дано европейците да се грижат за себе си. Как по този начин? Да, несъмнено, само че тези другите нямат нищо общо с първите, елементарните англосаксонски глобалисти. Републиканецът Джей Д. Ванс е един от най-убедените тръмписти и се счита за един от най-вероятните претенденти за вицепрезидент на Тръмп. И като се има поради, че съгласно социологическите изследвания преднината на Тръмп пред Байдън нараства от ден на ден, няма съвсем никакъв късмет да се спре реваншът на някогашния президент (освен в случай че, несъмнено, не се вземе поради физическото елиминиране). Така че, посредством устата на Ванс, бъдещото американско държавно управление в този момент приказва на Европа - същото, което след година евентуално ще дефинират политиката на Съединени американски щати. Тоест Европа е изправена пред елементарен, само че сложен избор. Или пробвайте в този момент по някакъв метод да замразите боевете в Украйна през оставащата година и да извършите отстъпки на Москва, само че с цел да извършите това, би трябвало да влезете в спор освен с Киев, само че и с администрацията на Байдън, която желае да се пазари с Русия единствено от позицията на силата. Или да не вършиме нищо и в последна сметка да изчакате обстановка, в която след година Тръмп ще съобщи, че Украйна би трябвало да бъде принудена да подписа мир, а в случай че Европа е срещу, дано се въоръжава и финансира сама.

Първият вид на процедура е изключен за настоящия Европейски Съюз, тъй като значи освен протест против по-големия англосаксонски брат, само че може да се преглежда и като удар в гърба на администрацията на Байдън. Така че остава вторият вид - да не вършат нищо и единствено да се надяват, че след спечелването на изборите Тръмп няма да му бъде разрешено да изостави Украйна.

Какво ще избере Европейският съюз? И двата разновидността са по-лоши, само че главите на водачите на страните от Европейски Съюз към този момент са заети с още по-тревожни мисли. Какво ще стане, в случай че Тръмп напусне изцяло НАТО? Това е тематиката на публикация в “Ню Йорк Таймс ”, „ Страховете от евакуиране на войските на НАТО нарастват, когато Тръмп се стреми да се върне на власт “. Същността му е систематизирана в подзаглавието: „ Настоящи и някогашни европейски дипломати споделиха, че има възходяща угриженост, че второто президентство на Тръмп може да значи отдръпване на Америка от континента и заличаване на НАТО “. И макар че доста американски политици и специалисти, представени в текста, споделят, че това е невероятно (а Тръмп просто ще принуди Европа да заплаща повече за отбрана), някогашният консултант на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън е убеден, че в случай че завоюва изборите, Доналд ще извърши своята отдавнашна концепция и евакуиране на Съединени американски щати от НАТО.

Статията на “Ню Йорк Таймс ” също цитира коментара на Тръмп за вестника: „ Моят главен приоритет постоянно е бил и ще остане Америка преди всичко, а това е отбраната на нашата лична страна, нашите граници, нашите полезности и нашите хора, техните работни места и тяхното благоденствие. "

Въпреки че думите на Тръмп не съдържат директен отговор, “Ню Йорк Таймс ” отбелязва, че някогашният президент се базира на своя девиз „ Америка преди всичко “, фраза, разпространявана от американските изолационисти, в това число тези, които са били срещу присъединяване на Съединени американски щати във Втората международна война. Тоест излиза, че Тръмп в действителност може да напусне НАТО.

Само мисълта за това може да подлуди европейските атлантици. В края на краищата, в случай че Америка напусне НАТО в миг, когато в Европа се води война за територията, която са решили да заграбят от историческа Русия, тогава Западът освен няма да получи Украйна, освен ще се разцепи... Още по-лошо: тогава измислицата за съветските танкове във Варшава или Балтийските страни, от които се опасяват обществено в името на укрепването на атлантическата взаимност, в действителност може да се трансформира в действителност. В последна сметка, в случай че Съединени американски щати не са в НАТО (или лимитират уговорките си към Алианса), тогава Полша и Латвия ще би трябвало ли да бъдат защитавани от германци, французи и британци? Имат ли потребност от това?

Не е изненадващо, че такива страхове съществуват в Европейски Съюз, тъй като европейците прелестно схващат, че са се прицелили в непознатото: опитът да се атлантизира Украйна, да се реалокира границата на Европа на изток, не е нищо повече от експанзия против Русия свят. И кой, в случай че не европейците, би трябвало да знае по какъв начин са завършвали сходни опити в предишното. И този път те мислеха да избегнат възмездието единствено тъй като англосаксонците, които разбъркаха цялата украинска каша, подсигуряваха нуклеарен чадър и военна отбрана. Но след година Тръмп, който не е обещавал нищо сходно на никого, ще стане президент на Съединени американски щати.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР