Европа е решена да бъде водещ световен играч в областта

...
Европа е решена да бъде водещ световен играч в областта
Коментари Харесай

Мария Габриел се срещна с лидери от промишлеността и науката на първата кръгла маса за иновации

Европа е решена да бъде водещ международен състезател в региона на нововъведенията. Европейската стратегия за нововъведения на Европейската комисия съставлява решаваща стъпка напред в тези старания. За да добави съществуващите структури и да обезпечи транспарантна и безпристрастна противоположна връзка от авторитетните кръгове, ESBI беше стартирана от Националната академия за просвета и техника (acatech), Германия.

Днешните полемики бяха съсредоточени върху коментирането на дейностите по Европейската стратегия за нововъведения, методите за по-нататъшно развиване на европейския метод към образованието, научните проучвания и нововъведенията в световен подтекст за повишение на конкурентоспособността и устойчивостта на Европейски Съюз, както и методите за възстановяване на съдействието сред основните участници от политиката, индустрията и университетските среди.

" Съгласихме се, че е нужен съгласуван локален, народен и европейски метод за подсилване на образованието, научните проучвания и нововъведенията в Европа. Европа би трябвало да подсигурява стратегическата си резистентност посредством сполучливо въвеждане и задържане на нововъведенията на пазара. Ето за какво ESBI дава препоръки, учредени на доказателства и съответни политически. Доволен съм от всеотдайността на комисаря на Европейски Съюз и ангажираността на участниците към обезпечаването на бъдещето на Европа и благосъстоянието на нейните жители ", съобщи президентът на acatech Ян Вьорнер.

Участниците бяха разнообразна и уравновесена по пол група, формирана от представители на университетски институции и разнообразни огромни компании от цяла Европа:

Списък на участниците

Ан-Кристин Ахлайтнер, Технически университет Мюнхен

Кай Бекман, Merck KGaA

Мигел Бело-Мора, Испанска галактическа организация

Димитрис Бунтолос, Ferrovial

Алисия Гарсия Медина, Atos SE

Патрик Джонсън, Dassault Systèmes SE

Веселина Канатова-Бучкова, Български енергиен холдинг ЕАД

Анке Кайзер-Пизала, DLR, Германски аерокосмически център

Барбара Ленц, Хумболтов университет в Берлин

Ева Лойковска, Университет Гданск

Киара Манфлети, NeuraSpace

Мария Персон Гулда, H2 Green Steel

Карлос Родригес Кочина, Telefonica S.A.

Оливие Сала, ENGIE SA

Кристоф Шмидт, Институт за стопански проучвания " Лайбниц "

Моника Станишева, Български иновационен конгрес

Дария Татай, Tataj Innovation, EIT Culture & Creativity, EIT Manufacturing

Бертран ван Ее, Hardt B.V.

Ян Вьорнер, acatech

Ето какво още споделят участниците в кръглата маса:

Кай Бекман, Merck KGaA, член на Изпълнителния съвет/изпълнителен шеф по електроника:

За да се задържи в актуалната интернационална среда, Европейски Съюз би трябвало да употребява отличните си благоприятни условия за научни проучвания и нововъведения, с цел да оглави цифровия и екологичния преход. Това ще бъде допустимо единствено посредством увеличение на напъните и усилване на съдействието в региона на научните проучвания и нововъведенията. Индустрията, университетските среди и политическите ръководители би трябвало да работят ръка за ръка - ESBI е значима опция да се издигне това съдействие на последващо равнище. 

Димитрис Бунтолос, Ferrovial S.A., основен шеф по информацията и нововъведенията (CIIO):

Публично-частното съдействие обезпечава неповторима рамка за гарантиране на конкурентоспособността на новите европейски иновационни модели. Ferrovial може да способства за и да форсира нововъведенията в Европа, като показа нашата задълбочена експертиза в региона на софтуерните стартъпи и опита ни в американските иновационни екосистеми, като в същото време резервира историческите европейски полезности.

Анке Кайзер-Пизала, Германски аерокосмически център (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt; DLR), ръководител на Изпълнителния съвет:

Новата Европейска стратегия за нововъведения, дружно с стратегия " Хоризонт Европа ", пази цялата верига на научните проучвания и нововъведенията, като по този метод обезпечава допустимо най-хубавата поддръжка за необятните действия на DLR в региона на приложните проучвания и софтуерното развиване. Ние работим дружно, с цел да предоставим на индустрията, дребните и междинни предприятия и стартъпи решения и рамковите условия, от които се нуждаят, в случай че желаят да допринесат за Европейската зелена договорка с новаторски артикули. За мен е наслаждение да показва визията и концепциите на DLR през днешния ден в границите на Европейския съвещателен съвет по нововъведения.

Мария Персон Гулда, H2 Green Steel, основен началник на плана и основен софтуерен шеф:

От решаващо значение е да продължим да развиваме Европейската стратегия за нововъведения и да се уверим, че новите материали като Закона за нулево-енергийната промишленост оказват помощ за разширението и комерсиализирането на нововъведенията в региона на чистите технологии в Европейски Съюз. Решаващата роля на стартъпите и огромно разрастващите се предприятия, които подтикват техническата подготвеност на нововъведенията, би трябвало да бъде приета и възнаградена в рамката за нововъведения на Европейски Съюз.

Оливие Сала, ENGIE SA, вицепрезидент на групата за проучвания и нововъведения:

Европейският съюз е в повратен миг. Войната в Украйна и актуалното геополитическо напрежение слагат доста провокации пред нашите промишлености и стопански системи. Европейските политики в региона на нововъведенията и научните проучвания се нуждаят от смяна на парадигмата, която да ни помогне да преминем по-бързо от ресурсоемка стопанска система към по-екологична и високоиновативна. ENGIE е подготвена да одобри това предизвикателство и да помогне за построяването на въглеродно неутралната енергийна система на бъдещето. Тя изисква забележителна смяна в метода на мислене и пробивни нововъведения, с цел да се обезпечат енергийно ефикасни процеси, чиста електрификация, както и еластичност и зелени газове за устойчива енергийна система. С присъединяване си в Европейския експертен съвет по нововъведения ENGIE желае да способства за тази пътна карта и да помогне за превръщането на европейската политика за нововъведения в устойчива на бъдещето.

Моника Станишева, Български иновационен конгрес:

Ако през вчерашния ден декларирахме, че следва цифрова гражданска война, то през днешния ден виждаме, че умните технологии като изкуствения разсъдък раздрусват нашата просвета, промишлености и общества. Ако желаеме Европа да е отпред на нововъведенията, би трябвало да ускорим достъпа до финансиране за нововъведенията, стартъпи, софтуерните компании, научноизследователска активност и развиването. Новата европейска стратегия за нововъведения нарежда Европа отпред на новата вълна от софтуерни нововъведения и стартъпи. Тя има за цел да подсигурява, че най-хубавите гении работят в тясно съдействие с най-хубавите компании, с цел да основават пробивни новаторски решения на целия континент. В качеството си на консултативно звено на комисар Мария Габриел, ESBI ще подтиква по-нататъшното развиване на тези стратегически аспекти на NEIA, с цел да трансформира Европа освен в световен мотор на нововъведенията, само че и в ранен внедрител на напреднали технологии.

Следващи стъпки

През идващите месеци работна група ще изготви отчет по горепосочените тематики. Предвижда се отчетът да бъде разискван и оповестен на втората кръгла маса през ноември 2023 година Работната група е формирана от членове на ESBI и номинирани от тях специалисти. Не забравяйте да следите актуализациите в обществените медии: #ESBI.

За ESBI

ESBI е съвещателен орган, който дава на комисаря на Европейски Съюз Мария Габриел транспарантна и безпристрастна противоположна връзка по отношение на Европейската стратегия за нововъведения, като подтиква по-нататъшното развиване на стратегическите аспекти на Европейската стратегия за нововъведения и разисква зараждащите проблеми с представители на високо ниво от европейската индустрия и университетските среди. Той улеснява полемиките и предизвиква по-нататъшното развиване на обвързваните с тях действия, като подсигурява, че Европа е водеща в новата вълна на нововъведенията. ESBI се провежда от Националната академия на науките и инженерните науки (acatech), Германия.

acatech е организация, ангажирана с самостоятелни, учредени на доказателства препоръки по въпроси на икономическата политика.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР