Еврокомисарят за земеделие Януш Войчеховски заяви във вторник, че ще

...
Еврокомисарят за земеделие Януш Войчеховски заяви във вторник, че ще
Коментари Харесай

Еврокомисията мисли да плаща превоза на украинско зърно, България - субсидии за мляко

Еврокомисарят за земеделие Януш Войчеховски съобщи във вторник, че ще предложи на Европейската комисия да субсидира транспорта на украинско зърно през територията на Европейски Съюз, откакто Русия постави завършек на зърнения кулоар през Черно море и целият украински експорт би трябвало да се провежда по суша.

" Решението са зелените коридори, изключително при прекъсването на зърнената договорка от Русия. Готови сме да изнасяме през зелените коридори, всичко, което Украйна желае да изнесе ", съобщи еврокомисарят.

Говорейки след края на срещата на земеделските министри от Европейски Съюз в Брюксел Войчеховски сподели, че транспортните разноски по суша вършат непривлекателно украинското зърно поради скъпия превоз и би трябвало да бъдат подкрепени с европейски средства, с цел да успее Киев да пласира земеделската си продукция.

 Русия разгласи, че стопира присъединяване си в черноморската зърнена договорка Русия разгласи, че стопира присъединяване си в черноморската зърнена договорка

Но той добави, че би трябвало да се обмислят последствията от преориентирането на износа на украински храни по суша за петте страни - Полша, България, Румъния, Унгария и Словакия, които пострадаха от експорта до момента, откакто техните фермери не можеха да продадат продукцията си поради увеличеното украинско предложение.

Още при започване на войната Европейски Съюз отвори зелени транспортни коридори за украинските храни, като до момента в който корабите с украинско зърно плаваха в Черно море, 60% от експорта се е осъществявал по суша.

Сега съгласно Войчеховски директното прекосяване на украинското зърно пред петте страни се е подобрило доста, само че прекъсването на черноморския кулоар и упованието за по-добра от миналогодишната годишна продукция от зърно в Украйна, още веднъж могат да основат проблеми и Брюксел би трябвало да се намеси, с цел да насърчи преноса на зърно.

Полша, България, Румъния, Унгария и Словакия внесоха публично във вторник искане за удължение на възбраната за импорт в тях на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед до края на годината. Сега рестриктивните мерки, които Европейски Съюз им разреши против транзитирането през тяхна територия на украинска селскостопанска продукция,.

 Молбата на България и още четири страни за удължение на възбраната за вно на украинско зърно, ще бъде прегледана от Еврокомисията през септември
© Reuters

Молбата на България и още четири страни за удължение на възбраната за вно на украинско зърно, ще бъде прегледана от Еврокомисията през септември

Войчеховски сподели, че въпросът ще бъде прегледан през септември, откакто Еврокомисията излезе през август с разбор за резултата от украинския експорт върху европейските пазари.

Европейските аграрни министри не са обсъждали разширение на листата от артикули, неразрешени за импорт в петте страни, въпреки Полша, която изложи опасенията им пред агроминистрите, е повдигнала въпроса за включването в него на малините и на пилешкото месо, сподели еврокомисарят.

Български дотации

Българският аграрни министър Кирил Вътев заяви в Брюксел, че петте страни са имали среща с еврокомисаря във вторник, с цел да му показват настояването си. Той срещнал Войчеховски и с опасенията на производителите на слънчоглед в България, откакто украинските мощности за преправка на слънчогледово семе бяха разрушени.

 България чака 2 хиляди тона годишна продукция от слънчоглед и преработвателните й мощности ще се окажат незадоволително, в случай че би трябвало да поеме и украинска продукция, която се планува да е 12-14 хиляди тона
© Reuters

България чака 2 хиляди тона годишна продукция от слънчоглед и преработвателните й мощности ще се окажат незадоволително, в случай че би трябвало да поеме и украинска продукция, която се планува да е 12-14 хиляди тона

Според Вътев Украйна, Румъния и България - най-големите преработватели на слънчогледово семе в Европа, няма да съумеят да се оправят с предстоящата украинска годишна продукция. Наличните мощности няма да са задоволителни за поемането на българската продукция, която може да остане в складовете.

 Държавата ще поддържа производителите на храни и финансово, и защитавайки ползите им Държавата ще поддържа производителите на храни и финансово, и защитавайки ползите им

Министърът заяви, че българското държавно управление обмисля отпущането на държавна помощ на животновъдите, които се нуждаят от дотации за реализация на своята продукция поради, по думите на Вътев, " дъмпинга с украинско изсъхнало мляко на българския пазар ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР