Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер

...
Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер
Коментари Харесай

ЕК осъди Северна Македония за отказа ѝ да допусне евродепутата Андрей Ковачев до територията си

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей осъди отхвърли на управляващите в Северна Македония да позволен на своя територия българския евродепутат Андрей Ковачев .

В събота бяха спрени на българо-македоснката граница и не бяха позволени в Северна Македония. Министерството на външните работи на България решението на македонските управляващи. По късно от македонското Министерство на външните работи излязоха с позиция, че петимата българи не са били позволени, тъй като са „ “.

„ Осъждаме отхвърли Ковачев да бъде пропуснат в Северна Македония на 6 май “, написа Вархей в Туитър и добави, че приканва държавното управление в Северна Македония „ незабавно да обясни обстановката “. Отказът за допускане на евродепутат е избран като „ доста съществено решение “.

Осъдителна позиция по тематиката изрече и водачът на Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер . Той назова случилото се „ невиждано и недопустимо “.

В събота Ковачев сподели, че е възнамерявал да участва на събитие в памет на починали през Балканските войни български бойци край Ново Село - град в източната част на страната. Заедно с него е пътувал ръководителят на Фондация „ Българска памет “ Милен Врабевски , който е уредник на събитието, и още трима души, чиито имена не се загатват.

Ковачев е евродепутат от ГЕРБ и член на групата на ЕНП в Европейския парламент. Той поддържаше позицията на държавното управление на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ , което през 2020 година наложи несъгласие върху началото на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз.

През януари тази година президентът на Северна Македония Стево влизането в страната на един евродепутат и няколко други лица от България за идната тогава 151-та годишнина от рождението на революционера Гоце Делчев. Тогава той не уточни имена, само че сподели, че те са „ активизирани от съветските разследващи служби “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР