Евродепутатите разгледаха състоянието на правата на гражданите в ЕС през

...
Евродепутатите разгледаха състоянието на правата на гражданите в ЕС през
Коментари Харесай

ЕП: Доклад за основните права установява заплахи за основните свободи, равенството и достойнството

Евродепутатите разгледаха положението на правата на жителите в Европейски Съюз през 2022 година и 2023 година, като идентифицираха редица опасения в страните членки .

Докладът по отношение на положението на главните права в Европейски Съюз беше утвърден с 391 гласа „ за “, 130 „ срещу “ и 20 „ въздържал се “.

Евродепутатите приканват за правдивост за убийството на публицисти и приветстват съглашението по отношение на Закона за свободата на медиите . Те още веднъж показват загрижеността си за потреблението на шпионски програмен продукт, като акцентират нуждата от прецизно контролиране на промишлеността и приканват страните от Европейски Съюз, по-специално Гърция, Унгария, Полша, Испания и Кипър , да следват рекомендациите на Парламента в тази област.

Повишаване на равнището на корупция

Парламентът показва дълбока угриженост по отношение на възходящото ниво на корупция в редица страни от Европейски Съюз и още веднъж осъжда хипотетичните произшествия, в които са забъркани високопоставени длъжностни лица и политици , в това число сегашни и някогашни членове на Екологичен потенциал. Рамката на Европейски Съюз за битка с корупцията и Директивата за отбрана на лицата, сигнализиращи за нередности, би трябвало да се ползват напълно в страните членки, а на ниво Европейски Съюз е нужен самостоятелен орган по нравственос , показват евродепутатите. Парламентът също по този начин осъжда опитите на държавните управления на страните членки да упражняват въздействие върху независимостта на правосъдната власт и приканва за ефикасни механизми за причинност и взаимоограничаване.

Други проблематични области включват :

 – закани за свободата на сдружаване, словото и събранията, в това число полицейско принуждение и всеобщи арести;
 – дезинформацията и нуждата да се подсигурява креативна свобода;
 – учредената на вяра дискриминация и расистки прояви и обстоятелството, че не всички страни членки са транспонирали напълно Рамковото решение по отношение на битката с расизма и ксенофобията;
 – полицейско принуждение против ромското население;
 – повсеместното нарушаване на главните права и прекалено принуждение против мигранти и бежанци и одобряване на потреблението на ограничения за отбиване в националното право;
 – правата на детото, като да вземем за пример на равно признание на родителството в целия ЕС;
 – риска от дискриминационни предразсъдъци, които са вградени в новите технологии, като изкуствения интелект;
 – обществени, стопански и екологични права (напр. беднотия и обществено изключване, цифрова бедност); и
 – възстановяване на институционалните гаранции (включително определяне на Агенцията за главните права като самостоятелен орган по правата на човека). 

Докладчикът Катарина Барли (С&Д, Германия) разяснява:

„ Нарушенията на главните права са необятно публикувани в страните членки на Европейски Съюз. Времената на рецесии са като лакмусов тест в това отношение, защото зачитането на главните права не може да зависи от удобни стопански и публични условия. Те не са доброволни; те са същността на нашите общества и съществена основополагаща стойност на Европейски Съюз. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР