Бившият министър-председател на Монголия е купил 2 луксозни апартамента в

...
Бившият министър-председател на Монголия е купил 2 луксозни апартамента в
Коментари Харесай

Бившият министър-председател на Монголия е обвинен в купуване на луксозни апартаменти в Манхатън с корупционни средства

Бившият министър-председател на Монголия е купил 2 първокласни жилището в Ню Йорк със средства от корупционна скица , настояват американските управляващи, предава „ BBC “.

Прокурорите желаят да конфискуват първокласните недвижими парцели в центъра на Манхатън на обща стойност 14 млн. $ (11 млн. паунда). Те настояват, че Сухбаатар Батболд , който заемаше поста министър-председател в интервала 2009-2012 година, е купил жилищата, откакто следената от фамилията му компания е получила огромен контракт за рандеман на потребни изкопаеми .

Добивът на потребни изкопаеми е основен бранш в Монголия . Батболд отхвърли обвиняванията. 60-годишният монголски политик към момента е член на Народното събрание.

„ Г-н Батболд чака с неспокойствие деня си в съда, когато ще има опция да се отбрани против тези неоснователни изказвания , съобщи юристът му Орин Снайдер в изказване, предадено от „ Ройтерс “.

Федералните прокурори на Съединени американски щати настояват, че той е закупил два жилището единствено на няколко пресечки от Сентрал пар к – един в „ Карлтън Хаус “, постройка единствено на една пресечка от Източна 61-ва улица, и жилищен блок в „ Парк Империал “, 70-етажен стъклен небостъргач, единствено на няколко пресечки от Карнеги Хол. Те го упрекват, че „ е превеждал милиони долари от контракти за рандеман на потребни изкопаеми през нелегитимни фиктивни компании, с цел да финансира разточителния метод на живот на фамилията си . Заместник-главният шеф на ФБР Джеймс Смит съобщи:

„ Предполагаемото държание на Батболд – персонално облагодетелстване от социална корупция, е за сметка на спазващите законите жители, които е управлявал . “

Американските прокурори настояват, че по времето, когато Батболд е бил министър-председател, следена от него посредством медиатори компания е получила контракт за миннодобивни работи на стойност 68 млн. $, макар че компанията, известна като Catrison , не е имала никакви предходни минни действия или история. Единственият ѝ шеф е някогашен преподавател по филология. След това милиони долари от този контракт за рандеман и други контракти са били трансферирани в задгранични банкови сметки , а това е станало посредством подставени компании. Част от тези пари са били изхарчени за закупуването на жилища в Манхатън, настояват американските прокурори.

В желае им до съда се показва, че един от жилищата е бил употребен от най-големия наследник на Батболд, който е показал адреса като собствен пощенски адрес в Съединени американски щати.

Срещу Батболд не са повдигнати обвинявания, само че парцелите могат да бъдат иззети от страната, в случай че съдът признае претенциите на прокуратурата за основателни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР