Евродепутатите призовават Съвета да даде зелена светлина за преговорите за

...
Евродепутатите призовават Съвета да даде зелена светлина за преговорите за
Коментари Харесай

ЕП: Дайте зелена светлина за преговорите за присъединяване към ЕС на Северна Македония и Албания

Евродепутатите приканват Съвета да даде зелена светлина за договарянията за присъединение към Европейски Съюз със Северна Македония и Албания, базирайки се на осъществяването на изискванията и геостратегическия подтекст, обвързван с експанзията на Русия в Украйна, оповестява пресслужбата на Европейския парламент.

Официалното начало на договарянията за присъединение ще бъде инвестиция в доверието в Европейски Съюз, както и в стабилността, просперитета и настоящите процеси на помиряване в района на Западните Балкани, акцентират членовете на Екологичен потенциал от комисията по външни работи (AFET) в отчет по отношение на Северна Македония за 2021 година, признат в сряда.

В отчета, в който се прави оценка напредъкът на страната по пътя към участие в Европейски Съюз, се приканва Съветът публично да стартира договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония, изключително в геостратегическия подтекст на връзките с Русия и нейната експанзия против Украйна. Текстът приканва Европейски Съюз да направи сериозна оценка на исторически значимите последствия за сигурността във връзка с стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани, както и да показва европейско единение и цялостната си политическа ангажираност във връзка с разширението на Съюза.

Евродепутатите показват страдание, че Съветът към момента не е почнал от дълго време закъснелите договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Този крах подкопава публичното отношение към Европейски Съюз и съставлява сериозна опасност за политиката на разширение като цяло, се показва в отчета, като се акцентира, че и двете страни са изпълнили изискванията, избрани от Европейския съвет, и са постигнали трайни резултати.

Членовете на Екологичен потенциал приветстват Северна Македония за непрекъснатите и старания за подсилване на правилата на правовата страна, независимостта на правосъдната власт и правата на малцинствата, за битката с корупцията и проведената престъпност, за промяната на обществената администрация и за укрепването на свободата на медиите.

В отчета се приветства трайният ангажимент на Северна Македония към евроатлантическата рамка за сигурност, както и цялостното привеждане на страната в сходство с външната политика и политиката на сигурност и защита на Европейски Съюз в отговор на съветската експанзия против Украйна. Текстът също по този начин отбелязва рисковете от увеличение на икономическата и енергийната взаимозависимост от Китай и Русия и показва угриженост по отношение на уязвимостта и зависимостта, произлизащи от финансираните от Китай капиталови заеми в целия район.

Членовете на Екологичен потенциал приветстват политическия подтик за градивна ангажираност сред България и Северна Македония и предизвикват двете страни бързо да намерят взаимно задоволително решение на неуредените двустранни въпроси, с цел да не се забавя в допълнение и да не се попречва присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз.

Докладчикът Илхан Кючюк съобщи: " Северна Македония показва най-хубавите резултати в региона на демократичния преход в района на Западните Балкани и изцяло се причисли към външната политика на Европейски Съюз в отговор на съветската експанзия против Украйна. Като се има поради по-широкият геостратегически подтекст и това, че страната реализира устойчиви резултати, ние призоваваме за публично започване на от дълго време забавените договаряния за присъединение. Приветствам позитивния ангажимент за решение на неуредените двустранни въпроси и приканвам България и Северна Македония неотложно да намерят взаимно задоволително решение. "

Докладът беше признат с 66 гласа „ за “, 4 гласа „ срещу “ и 5 гласа „ въздържал се “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР