Евродепутатите гласуваха за присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция

...
Евродепутатите гласуваха за присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция
Коментари Харесай

С огромно мнозинство ЕП гласува Истанбулската конвенция

Евродепутатите гласоподаваха за присъединението на Европейския съюз към Истанбулската спогодба за предварителна защита и битка с насилието над дами, с което ролята на Народното събрание в този развой завърши.

Шест години откакто Европейски Съюз подписа документа, той към момента не е утвърден поради отхвърли на няколко страни членки, измежду които и България. Същевременно мнението на Съда на Европейски Съюз от 6 октомври 2021 година удостовери, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската спогодба, без да има единодушието на всички страни членки.

Депутатите гласоподаваха да дадат единодушието си в две обособени гласувания:

За институциите и обществената администрация на съюза с 472 гласа „ за “, 62 гласа „ срещу “ и 73 гласа „ въздържал се “;

По въпросите на правосъдното съдействие по наказателноправни въпроси, убежището и възбраната за връщане с 464 гласа „ за “, 81 гласа „ срещу “ и 45 гласа „ въздържал се “.

От българските евродепутати „ за “ гласоподаваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от „ Обнови Европа “ – Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк, заяви БНР.

„ Против “ документа бе само сътрудника им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и сътрудниците им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, както и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

След като и Съветът на Европейски Съюз даде светлина на Истанбулската спогодба, тя ще стане наложителна за всички страни членки.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР