Евродепутати от различни държави и политически партии подготвят писмо до

...
Евродепутати от различни държави и политически партии подготвят писмо до
Коментари Харесай

Евродепутати искат Албания да признае българското малцинство

Евродепутати от разнообразни страни и политически партии приготвят писмо до Народното събрание на Албания, в което приканват българското национално малцинство в Албания да бъде прието, се показва в прессъобщение, изпратено от офиса на евродепутата Андрей Ковачев.


Парламентът на Албания в този момент работи върху план на Закон за отбрана на националните малцинства, съгласно който има гръцко, македонско, влашко, ромско, египетско, черногорско, босненско и сръбско малцинство, само че не и българско.

В писмото евродепутатите напомнят, че има и отчет на Европейския парламент, в който се приканва да бъдат обезпечени правата на етническите българи в регионите на Преспа, Голо бърдо и Гора.

Евродепутатът Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ е член на Комисията по външни работи на Европейския парламент и разгласи, че чака албанският проектозакон да бъде анулиран и Албания да признае българското етническо малцинство.

" Проектозаконът за националните малцинства в Албания сега се дискутира в албанския парламент. Има резолюция на Европейския парламент, призоваваща Албания да признае историческото българско етническо малцинство в Албания. Имаме общи старания на българските управляващи и призоваваме дружно албанските управляващи, албанският парламент да включи в проектозакона българското малцинство. Нашата общественост в Албания, в историческите места Мала Преспа, Голо бърдо и Гора, е изпратила петиция до албанския парламент, тъй че чакам от Албания да признае българското етническо малцинство в тази страна ", уточни Ковачев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР