Евродепутатът Цветелина Пенкова за поредна година е гост лектор на

...
Евродепутатът Цветелина Пенкова за поредна година е гост лектор на
Коментари Харесай

Евродепутатът Цветелина Пенкова коментира на EUROFI дигиталната трансформация във финансовия сектор |

Евродепутатът Цветелина Пенкова за поредна година е посетител преподавател на влиятелната финансова конференция EUROFI, която се организира на 8, 9 и 10 септември в Словения, сега ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Основните тематики на форума бяха провокациите и опциите пред финансовия бранш, устойчивото финансиране, последствията от пандемията Ковид-19 и цифровата промяна.

EUROFI e конгрес, основан през 2000 година за подсилване и консолидиране на европейските финансови пазари. Срещите по време на конференцията са място за продан на хрумвания и възстановяване на общото схващане сред обществения и частния бранш, с цел да се построи съответна европейска финансова регулаторна рамка.

С финансови министри на Европейски Съюз, представители на централните банки на Съюза, финансовия бранш, регулатори и сътрудници от други институции, евродепутатът Цветелина Пенкова разиска цифровата промяна в бранша. Тя се случва от няколко десетилетия и е главен приоритет във всички регулаторни области на Европейски Съюз. Пенкова насочи вниманието към два детайла, които са основни за цифровата промяна във финансовия бранш - цифровата еднаквост и киберсигурността.

„ Представих новото предложение на Европейската комисия за Регламент за цифровата еднаквост (eID), върху което започваме работа в Европейския парламент. То се основава на Регламента за електронна идентификация, засвидетелствуване и доверителни услуги (eIDAS) и уголемява обсега му и към частния бранш. Държавите членки ще дават на жителите и бизнеса „ портфейл за цифрова идентичност “, който ще им разреши да употребяват преимуществата на своите национални цифрови идентичности. Чрез цифровите портфейли европейските жители ще могат да се разпознават и да запазят и ръководят данни за идентичност и публични документи електронно. Така те ще имат пряк достъп до услуги онлайн, без да споделят персонални данни, и ще имат цялостен надзор върху вида информация, които споделят “, изясни евродепутатът.

Финансовите компании влагат всеобщо в своята цифрова промяна, която от една страна трансформира бизнес моделите, а от друга основава нови процеси и услуги.

„ В Екологичен потенциал работим и по Закон за цифрова оперативна резистентност - DORA. Това е законодателство, ориентирано към финансовия бранш, което цели да подсигурява, че всички участници във финансовата система вкарват нужните ограничения за попречване на хакерските атаки. Предложението предлага и рамка за контрол на доставчиците на услуги в бранша, като да вземем за пример доставчиците на облачни услуги. “

Oблачните инфраструктури са потребни за финансовите компании. Те водят до доста понижаване на разноските за предпазване и обработката на данни, като в същото време поддържат нараснало равнище на сигурност.

Увеличава се потреблението на облачни услуги и по този начин наречените „ огромни данни “ (Big Data), изкуствения разсъдък (AI), блокчейн технологиите (DLT) и интернет на нещата (IoT). Тези съставни елементи са основни за метода, по който обичайните финансови участници се приспособяват към новата действителност, както и за новото потомство финансови компании (FinTech), които посредством композиция от разнообразни технологии провокират към този момент открития пазар.

„ Клиентите желаят по-бързи и комфортни услуги и новаторските компании дават приспособени и навременни решения за техните потребности. Пандемията от Коронавирус докара до 72% нарастване на потреблението на финансови приложения в Европа единствено за седмица “, разяснява Цветелина Пенкова. “Новите технологии се развиват бързо, навлизат на пазара и са желани от потребителите. Регулаторната рамка също би трябвало да се обновява с сходно движение, с цел да подсигуряваме отбрана на потребителите и техните данни, само че без това да е за сметка на нововъведенията и напредъка. “

И най-после, нищо от това не би било допустимо без нараснала интернет съгласуваност. Въвеждането на 5G и 6G е от решаващо значение в тази бързо разрастваща се цифрова промяна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР