Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е и преговарящ по

...
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е и преговарящ по
Коментари Харесай

Андрей Новаков участва в граждански диалог на тема „Бъдеще на Кохезионната политика на Европейския съюз“

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е и договарящ по главния правилник на Европейските структурни и капиталови фондове в интервала 2021-2027 година, взе участие в цивилен разговор на тематика „ Бъдеще на Кохезионната политика на Европейския съюз “, проведен от Областен информативен център – Габрово и Община Габрово, оповестиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Събитието е част от Националната самодейност на мрежата от 28 регионални осведомителни центъра, отдадена на дебатите за Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 година, разпространение на препоръчаната от Европейска комисия законодателна рамка за новия програмен интервал и отбелязване на 30-годишнината на Кохезионната политика на Европейския съюз.

По време на събитието евродепутатът Андрей Новаков акцентира, че за новия програмен интервал средствата за България могат да бъдат увеличени с 8 %, което значи 2 милиарда лева повече. „ Мисля, че това е показателно, че сме заслужили реномето си на страна, ръководеща добре европейски средства. Има страни, за които финансирането е понижено с към 25%, а за България е увеличено. Всъщност България е една от дребното страни, които ще имат опция да получат повече средства през новия програмен интервал, наред с Румъния, Кипър, Италия и Финландия “, изясни Новаков. Той посочи, че плануваното за България финансиране възлиза на към 180 евро на глава от популацията.

Андрей Новаков уточни, че университети и компании, които се занимават с нововъведения, ще имат опция през новия програмен интервал за по-добро финансиране. Той означи, че се планува еврофондовете да станат по-достъпни, да се облекчат процедурите за кандидатстване по тях и инспекциите по осъществяването на плановете да бъдат основани на риска – по-малко рисковите бенефициенти да бъдат проверявани по-малко, а по-високо рисковите – повече. „ Очакванията са позицията на Европейския парламент по кохезионната политика да е подготвена до края на годината “, осведоми Андрей Новаков.

На собствен ред кметът Таня Христова уточни, че Габрово има сериозен принос в осъществяването на кохезионната политика. „ Ще загатна единствено това, че с помощта на реализирането й, в Габрово децата имат опция да учат в актуализирани учебни заведения, да играят в актуализирани и новоизградени паркове. В Габрово има какво да покажем, направено с помощта на кохезионната политика, което осезаемо е подобрило качеството на живот, в това число и качеството на питейната вода и околната среда “, уточни кметът Таня Христова и посочи, че и обходният път на Габрово също е стартирал с поддръжката на кохезионните фондове.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР