Евродепутатът Елена Йончева с делегация от подкомисията по отбрана на

...
Евродепутатът Елена Йончева с делегация от подкомисията по отбрана на
Коментари Харесай

Елена Йончева провери в Грузия мисията на ЕС за Абхазия и Южна Осетия

Евродепутатът Елена Йончева с делегация от подкомисията по защита на Европейския парламент (ЕП) посетиха Грузия, където ревизираха задачата на Европейски Съюз за Абхазия и Южна Осетия. Визитата съответства със идната стъпка, извървяна от Тбилиси по пътя към участие в Европейски Съюз – Европейската комисия връчи въпросника на ръководещите, в който те би трябвало да отбележат осъществените и планувани промени.

По време на визитата си европейските депутати се срещнаха с президента на Грузия Саломе Зурабишвили, министър-председателя Иракли Гарибашвили, министъра на защитата, ръководителя на държавния Съвет по сигурност и други членове на изпълнителната и законодателната власт в Тбилиси.

Представителите на Екологичен потенциал разискаха нуждата Европейски Съюз да подкрепи Грузия в битката с хакерските атаки и дезинформацията. Европейското участие изисква промени в региона на правораздаването, свободата на медиите, върховенството на правото, както и укрепването на парламентарната народна власт, в която всички гласове от политическия набор се зачитат, означиха евродепутатите.

Те отидоха до административната граница с Южна Осетия, с цел да ревизират по какъв начин протича наблюдателната задача на Европейски Съюз в страната. Тя беше открита през 2008 година, въз основа на съглашение за преустановяване на военните дейности, на което Европейски Съюз беше медиатор. Целта й е да се предотврати възобновяването на конфликтите по границите с републиките Абхазия и Южна Осетия, приети за самостоятелни страни от Русия. Москва на процедура управлява тези територии. Въпреки клаузите от съглашението, съветските войски по границите не дават достъп на задачата до регионите на Абхазия и Южна Осетия.

В задачата вземат участие 200 души, които не са въоръжени. За задачата на наблюдението те от ден на ден употребяват високотехнологични камери и дронове. В знак на доверие и бистрота грузинските полицейски сили имат лимитирана екипировка в пограничните региони.

Мисията оказва помощ в случаи на филантропични усложнения, както и следи обстановката със спазването на човешките права и провокациите, пред които са изправени вътрешно разселените хора. В разследване на спора през 2008 година, към 261 000 души са напуснали домовете си, което съставлява към 7% от популацията на страната.

Съгласно Механизма за отговор и попречване на произшествия, основан през 2009 година, наблюдателната задача провежда постоянни срещи с участници, които имат отношение към сигурността на място. Те се ръководят взаимно с представителите на Организация на обединените нации и ОССЕ. Срещите са място, на което има опция да се изразят терзания за общата сигурност и за изискванията, при които живеят цивилните жители. Вторият механизъм за създаване на доверие, който задачата поддържа е гореща телефонна линия, на която се подава информация за произшествия.

Присъствието на Европейски Съюз донесе непоклатимост и укрепи възприятието за сигурност, откриха европейските депутати в Грузия. Наблюдателната задача е основала положителни работни контакти с всички сили за сигурност, които участват и на двете места.

Екологичен потенциал поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Грузия в интернационално приетите й граници.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР