Евроатлатическата ориентация на българите е категорична, показват резултати от национално

...
Евроатлатическата ориентация на българите е категорична, показват резултати от национално
Коментари Харесай

Екзакта: Евроатлантическата ориентация на българите е категорична

Евроатлатическата ориентировка на българите е безапелационна, демонстрират резултати от национално изследване на " Екзакта Рисърч Груп ", извършено в интервала от 5 до 12 декември 2022 година измежду 1050 пълнолетни българи в 70 обитаеми места в страната.

Намалява утвърждението към водачите на парламентарно показаните партии, само че няма основна смяна в поддръжката за партиите при един възможен избор.

Проучването регистрира, че евроатлантическата ориентировка на българите е безапелационна, като 71% от интервюираните декларират поддръжка за участието на страната ни в Европейски Съюз, асрещу 22% против). Най-високо утвърждение за участието ни в Европейски Съюз измежду образовани хора на възраст под 50 години, измежду поданици на градовете и измежду гласоподаватели на Демократична България, ГЕРБ, Политическа партия и Движение за права и свободи. Против участието ни в Европейски Съюз има най към този момент измежду гласоподавателите на " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Одобрението на българите към участието на страната ни в Европейски Съюз се резервира трайно сред 71% и 73% през последните три години, а неодобрението нараства леко - с 2%.

Понастоящем 57% от българите утвърждават участието на страната ни в НАТО, а отрицание показват 31%. По-често поддържат участието ни в НАТО хора на възраст под 60 години, мъже, образовани и заможни българи, гласоподаватели на Демократична България, ГЕРБ и Политическа партия. Противници на участието ни в НАТО са основно последователи на " Възраждане " и Българска социалистическа партия.

Одобрението към участието на България в НАТО остава неизменен дял през последните три години, а неодобрението през декември 2022 година е с 4% повече по отношение на декември 2019 година, показват от " Екзакта ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР