Евроатлантическата сигурност е изправена пред най-сериозната заплаха от десетилетия насам

...
Евроатлантическата сигурност е изправена пред най-сериозната заплаха от десетилетия насам
Коментари Харесай

Съвместна декларация ЕС-НАТО: Трансатлантическото сътрудничество в сигурността - по-важно от всякога

Евроатлантическата сигурност е изправена пред " най-сериозната опасност от десетилетия насам " заради съветската експанзия в Украйна, заради което разширението и задълбочаването на стратегическото партньорство сред Европейски Съюз и НАТО е от решаващо значение, се показва в Съвместната декларация, подписана през днешния ден, на 10 януари, от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на Организацията на Северноатлантическия контракт Йенс Столтенберг.

В третата взаимна декларация на Европейски Съюз и НАТО се акцентира смисъла на споделените полезности и ангажираността с мира, свободата и просперитета за справяне с общите провокации, най-голямото от които сега е войната в Украйна и нейните последствия за световната сигурност и непоклатимост. В декларацията се акцентира, че съветската експанзия, която нарушава правилата на интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации, е изострила продоволствената и енергийната рецесия, засягаща голяма част от международното население, предава „ European Western Balkans “.

" Осъждаме по допустимо най-категоричен метод експанзията на Русия. Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Изразяваме цялостната си взаимност с Украйна и още веднъж заявяваме непоколебимата си и непрекъсната поддръжка за нейната самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност в границите на интернационално приетите ѝ граници. Подкрепяме напълно изконното право на Украйна на самоотбрана и на избор на личната ѝ орис ", се показва в декларацията.

Друго предизвикателство пред сигурността, посочено в Декларацията, е авторитаризмът, защото властническите артисти заплашват полезностите и ползите на Европейски Съюз и НАТО с политически, стопански, софтуерни и военни средства. Освен това Декларацията предизвестява за " възходящо одобряване и политика на Китай " като предизвикателство, на което би трябвало да се отговори в тази ера, белязана от възходяща стратегическа конкуренция.

" Продължителните спорове, неустойчивостта и неустойчивостта в европейското ни съседство подкопават нашата сигурност и обезпечават удобна почва за стратегическите съперници, както и за терористичните групировки, да получават въздействие, да дестабилизират обществата и да съставляват опасност за нашата сигурност ", се показва в декларацията.

Ето за какво декларацията приканва за по-нататъшно активизиране на политически, стопански или военни принадлежности за подсилване на европейската сигурност и допринасяне за интернационалния мир и непоклатимост. Ролите на Европейски Съюз и НАТО за постигането на тези цели са разказани като " допълващи се, съгласувани и взаимно подсилващи се ", като се акцентира и смисъла на по-силна и по-способна европейска защита.

В декларацията се обрисуват и осезаемите резултати от дългогодишното съдействие в региона на сигурността сред Европейски Съюз и НАТО, по-специално в " противодействието на хибридните и кибернетичните закани, оперативното съдействие, в това число по морските въпроси, военната подвижност, отбранителните качества, отбранителната индустрия и научните проучвания, ученията, битката с тероризма и построяването на потенциал на сътрудниците ".

Тъй като заканите за сигурността и провокациите, пред които са изправени както Европейски Съюз, по този начин и НАТО, нарастват и се развиват, в взаимната декларация се акцентира нуждата от " издигане на партньорството на последващо равнище ". Това значи усилване на съдействието в съществуващите области, само че също по този начин и разширение и задълбочаване на това съдействие, с цел да се отговори по подобаващ метод на нововъзникващите провокации, като да вземем за пример геостратегическата конкуренция, последствията за сигурността от изменението на климата или манипулирането на непозната информация.

Накрая, в декларацията се акцентира смисъла на прозрачността и " цялостната взаимна неприкритост ". В нея се предизвиква " допустимо най-пълното присъединяване " на всички страни - членки на Европейски Съюз или НАТО.

Преди Брюкселската взаимна декларация от 2023 година Европейски Съюз и НАТО подписаха също по този начин Варшавска взаимна декларация от 2016 година и Брюкселска взаимна декларация от 2018 година, които доста разшириха обсега и дълбочината на евроатлантическото съдействие в региона на сигурността и надградиха 20-годишното партньорство на Европейски Съюз и НАТО, през което те реализираха невиждан прогрес във всички области на съдействие. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР