Евентуално удължаване на концесия за каменна кариера в село Априлово,

...
Евентуално удължаване на концесия за каменна кариера в село Априлово,
Коментари Харесай

Концесията в Априлово не е удължена, но МЕ мисли

Евентуално удължение на концесия за каменна кариера в село Априлово, община Горна Малина буди съществено терзание у локалните поданици.

В изпратена до News.bg позиция на общината се акцентира, че през 2011 година е на който 89.6% от жителите на община Горна Малина гласоподават срещу откриването на кариери, мини и сметища за рискови боклуци край техните селища. С референдума се стопира откриването на две нови каменни кариери, а находището " Исланица " в кариерата в с. Априлово продължава да бъде експлоатирано още 12 години до приключване на концесията.

По информация на община Горна Малина в последния си работен ден служебният министър на енергетиката Росен Христов е подписал решение за удължение на концесията за рандеман на подземни благосъстояния от находище " Исланица ". Такъв автограф обаче няма - дадоха отговор ни на питане от Министерство на енергетиката, като прецизираха, че въпреки всичко процедурата е задействана.

Със заявление от месец ноември 2021 година концесионерът Едноличен търговец " САМ-ДПД-Димитър Димитров " е направил стимулирано искане за удължение на периода на концесията за рандеман на подземни благосъстояния от находище " Исланица " с 15 години. Това е изцяло законна процедура, несъмнено от отговора на МЕ, защото концесията е предоставена с решение на Министерския съвет от 31 юли 2003 година за период от 20 години, което е в действие от датата на подписването му - 8 септември 2003 година и заявки за удължение могат да се подават не по-късно от една година преди приключването на контракта.

За изменението на периода на концесията е належащо решение на Министерския съвет, тъй че е направен план на решение на Министерски съвет за приемане на отправеното от концесионера предложение. Изготвен е и план за отправяне на предложение до концесионера за изменение и допълнение на контракта в сходство с член 36, алинея 4 от ЗПБ, в това число и във връзка с запазване на околната среда.

По плана на решение през май - юни 2023 година е извършено координиране с членовете на Министерски съвет. При извършената съгласувателна процедура са постъпили позитивни мнения от членовете на Министерски съвет, в това число и от министъра на околната среда и водите. Постъпило е обаче и негативно мнение - от регионалния шеф на Софийска област.

Последващи процедурни дейности не са подхванати, надлежно не е признато решение на Министерския съвет за удължение на периода на концесията за рандеман .

Заявлението за удължение периода на концесията за рандеман от находище " Исланица " е подадено в нормативно открития период, а към него са приложени изискуемите документи, показват от Министерството на енергетиката. Налице са и останалите нормативно открити условия, като не е открито правно съображение, заради което подаденото заявление да не бъде признато за разглеждане.

Същевременно реализирането на план " Кариера Исланица " е позволено от способния орган по околна среда, а точно РИОСВ- София. В случаите на удължение на периода на концесия за рандеман по реда на Закона за подземните благосъстояния се изисква концесионният контракт да бъде наведен в сходство с настоящата нормативна уредба, в това число и във връзка с запазване на околната среда.

До момента в Министерството на енергетиката не са постъпили стимулирани оферти, в това число и от способния орган по околна среда, за нуждата от преустановяване на концесионния контракт за рандеман на подземни благосъстояния от находище " Исланица ".

Според община Горна Малина обаче има ред аргументи, заради които Министерски съвет следва да отхвърли настояването на концесионера за удължение на контракта:
В продължение на години активността на концесионера разрушава пътната инфраструктура на територията на община Горна Малина, както и съставлява източник на нараснала заплаха за популацията поради зачестилите случаи на ПТП с участници- ППС на сдружението концесионер по маршрута, преминаващ през с. Долна Малина и с. Априлово Концесионната повърхност се намира на терени общинска благосъстоятелност, което следва да е съображение за концесионера да подписа контракт за наем или да уреди по различен метод връзките си с община Горна Малина по отношение на използването на общински терен. Това съставлява още едно нарушаване, което следва да докара до отменяне на заявката на концесионера. Използваната повърхност не съответствува с избраната концесионна повърхност в размер на 53.30 дка, което съставлява нарушаване на условията на контракта за концесия. Концесионерът употребява площи, които не влизат в концесионната повърхност и са благосъстоятелност на община Горна Малина, както и частна благосъстоятелност на физически лица, което попречва реализирането на правата им. Концесията на находището " Исланица " е без настояща оценка на въздействието върху околната среда.
Подчертаваме, че това са изказвания на община Горна Малина, Гражданския комитет на референдума и локалните поданици. Те са предоставени и на Министерството на енергетиката с молба да бъде гласувано негативно мнение във връзка с удължаването на концесионния контракт. Но от отговора излиза наяве, че МЕ не е дал автограф и към момента мисли.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР