Eurocontrol ревизира прогнозата си за развитието на авиосектора в Европа

...
Eurocontrol ревизира прогнозата си за развитието на авиосектора в Европа
Коментари Харесай

Полетите в Европа ще достигнат предковид нивото си чак през 2025 г.

Eurocontrol ревизира прогнозата си за развиването на авиосектора в Европа през идващите седем години до 2029 година, като прави лека промяна нагоре по отношение на упованията си от предходната есен. Въпреки това равнищата от 2019 година (11.1 млн. полета) се чака все по този начин да бъдат достигнати чак през 2025 г.Основната причина за корекцията нагоре на броя на полетите през 2023 и 2024 година е продължаващото мощно търсене, солидните резервации и мощни туристически потоци в Южна Европа.

Eurocontrol ревизира прогнозата си за развиването на авиосектора в Европа през идващите седем години до 2029 година, като прави лека промяна нагоре по отношение на упованията си от предходната есен. Въпреки това равнищата от 2019 година (11.1 млн. полета) се чака все по този начин да бъдат достигнати чак през 2025 година

Основната причина за корекцията нагоре на броя на полетите през 2023 и 2024 година е продължаващото мощно търсене, солидните резервации и мощни туристически потоци в Южна Европа.

Прогнозата за идващите 7 години за авиацията от тази пролет е актуализация на предходната от есента на 2022 година От октомври насам полетите се развиват по отношение на базовия сюжет, като броят им на континента се чака да доближи 10.3 млн. и 10.9 млн. надлежно през 2023 и 2024 година

След 2025 година растежът на полетите се чака да бъде приблизително 1.5% на година заради по-голяма неустановеност в границите на 7-годишния небосвод. Тя идва от по-високата инфлация, напън върху цените на петрола, екологичните условия, като несигурността остава висока. За 2029 година по отношение на базовия сюжет прогнозата е за 11.8 млн. полети.
Реклама
Въпреки че цените на билетите не са включени в сегашния разбор, от известно време специалистите предвиждат, че е пристигнал краят на ерата на евтините полети, като това се усеща от месеци през търсачките за полети от самите консуматори. Това беше декларирано и от мениджъра на нискотарифната Ryanair Майкъл О`Лиъри през лятото на предходната година, като той предвижда, че заради растящите цени на горивата. Друг сериозен фактор са европейските екологични условия към бранша.
Възстановяване с компликации
След мощното лято на 2022 година промишлеността продължава да се възвръща от пандемията от COVID-19, като Китай е още веднъж отворен от средата на януари 2023 година Докато потоците на дълги дистанции се възвръщат добре, затварянето на съветското въздушно пространство обаче се чака да натежи върху потоците Европа-Азия.

Мрежата към момента е наранена от нахлуването на Русия в Украйна, като Eurocontrol отбелязва, че базовото очакване е да няма връщане към естествените направления през съветското или украинското въздушно пространство до края на планувания трафик до 2029 година Освен това Eurocontrol не изключва самолетните компании и летищата и това лято да изпитат ограничавания на потенциала заради дефицит на личен състав.
Различните сегментиНискотарифните превозвачи остават с водеща роля във възобновяване, като през 2022 година имат пазарен дял от 32.3%, малко зад обичайните оператори, които са с 32.4%. Реклама
След нараснало търсене по време на пандемията, пазарният дял на карго сегмента се връща към каузи преди Коронавирус (4.2%) през 2022 година Eurocontrol прибавя, че той е бил мощно обиден от войната " заради лимитирани интервенции ".

От края на 2022 година бизнес авиацията (по-малки самолети, обслужващи съответни пътувания на лица и компании) работи под равнищата от 2021 година Пазарният й дял понижава през 2022 година (8.6% по отношение на 11.4% през 2021 г.), само че към момента остава доста по-висок от този през 2019 година (6,2%).

Вътрешните полети пък към този момент ерозират под натиска на екоизискванията. Отмяната на полети ще е поетапно, тъй като Брюксел изисква възбраната да бъде налагана само при положение, че има по няколко влака дневно, които непосредствено да обслужват сходен маршрут. Френската възбрана се счита за предходник на общоевропейска такава, като съгласно статистиката на Европейски Съюз 17 от 20-те най-натоварени въздушни маршрута в Европа покриват дистанции, по-малки от 434 благи (почти 700 км).
Свързани публикации Ryanair възобновява договарянията с Boeing за нова поръчка на самолети Boeing 737 27 март 2023, 08:47 Влаковата злополука в Гърция разкрива дълбоките проблеми в жп превоза 7 март 2023, 12:55 Авиоиндустрията желае новите самолети да се броят за зелени вложения в Европейски Съюз 22 февруари 2023, 12:47 Бързи влакове против самолети в Европейски Съюз - сложна задача за Брюксел 12 февруари 2023, 06:02
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР