ЕЦБ за пореден път увеличи лихвите си с 0.75% и

...
ЕЦБ за пореден път увеличи лихвите си с 0.75% и
Коментари Харесай

Покачването на лихвите от ЕЦБ ще е слабоефективно без свиване на кредитните улеснения

ЕЦБ за следващ път усили лихвите си с 0.75% и по всичко проличава, че ще се наложи да прави това още няколко пъти. Къде ще опре лихвения таван при който инфлацията ще бъде овладяна в границите на 2% годишно, каквато е оповестената цел на ЕЦБ, можем единствено да гадаем. Но нищо чудно през идната година да станем очевидци на удвояване на лихвените равнища по отношение на сегашните и да забележим лихви от 4% и даже 5 %. Повод за такива мрачни прогнози е изявлението на ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард и на заместникът й Луис де Гиндос по време на конференцията, която двамата дадоха на 27 октомври незабавно след решението за повдигане на лихвите.

" Приехме днешното решение и чакаме да продължим да покачваме лихвените проценти, с цел да подсигуряваме навременно връщане на инфлацията към средносрочното целево ниво от 2%. Решенията ни за бъдещата траектория на лихвените проценти ще се основават на това по какъв начин се развива вероятността за инфлацията и за стопанската система ", съобщи Лагард. А ето каква е вероятността. Според Лагард Инфлацията остава прекомерно висока и ще се задържи дълготрайно време над целевото ниво. През септември инфлацията в еврозоната доближи 9,9%. Инфлацията на енергийните цени, която възлиза на 40,7%, все по този начин е основният обуславящ фактор на общата инфлация, при възходящ принос на цените на природния газ и електрическата енергия. Инфлацията на цените на храните също се увеличи още - до 11,8%, защото повишаването на факторите за произвеждане оскъпи производството на храни.

Ценови напън се следи във от ден на ден браншове, частично заради въздействието от проникването на високите енергийни разноски в цялата стопанска система. Затова измерителите на главната инфлация се задържат на нараснало ниво. Един от тези индикатори - инфлацията, невключваща цените на енергоносителите и храните - се увеличи още до 4,8% през септември.

Силният пазар на труда евентуално ще поддържа по-високи заплати. За същото ще способства и известно догонване на заплатите като отплата за високата инфлация. Постъпващите данни за заплатите и последните резултати от тяхното договаряне сочат, че е допустимо растежът на заплатите да се ускорява.

Продължително време на задържане на висока инфлация вещае поредност от нараствания на лихвените нива от ЕЦБ. Освен това съществуват съществени опасения, че обстановката може да се утежни.

" Рисковете за вероятността за инфлацията са най-вече възходящи. Най-големият риск в кратковременен проект е по-нататъшно покачване на енергийните цени на дребно. В средносрочен проект инфлацията може да се окаже по-висока от предстоящото при положение на в допълнение повишаване на енергоносителите и питателните първични материали, по-изразеното му предаване към потребителските цени, трайно утежняване на индустриалния потенциал в стопанската система на еврозоната, настойчиво повишение на инфлационните упования над целевото ниво или по- огромни от предстоящото покачвания на заплатите. Обратното, спад на енергийните разноски и по-нататъшно намаляване на търсенето би намалило ценовия напън ", сподели Лагард.

Ясно е че единствено с нарастване на лихвите преодоляването на инфлационния напън ще бъде непосилен и нескончаем развой - същинска мъка. По-добър и бърз резултат за намаляването на инфлационния напън ще има в случай че повдигането на лихвите бъде комбинирано с понижаване на кредитните удобства - банките да върнат най-малко част от рефинансирането получено от ЕЦБ и обезпечено с разнообразни активи (най-вече ДЦК на страните от еврозоната). До този миг ЕЦБ се въздържаше от сходна мярка, като решението и бе да реинвестира всички падежиращи финансирания, които бе предоставила по разнообразни стратегии.

Но очевидно и в ЕЦБ са разбрали, че тази политика във връзка с кредитните удобства значително обезмисля политиката на увеличение на лихвите или най-малкото сензитивно понижава антиинфлационния й резултат. И е взето решение, че е настъпило време разделно " Управителният съвет реши също по този начин да промени реда и изискванията по третата поредност целеви интервенции по дълготрайно рефинансиране (TLTRO III). В най-тежкия стадий на пандемията този инструмент изигра основна роля за обезвреждане на низходящите опасности за ценовата непоклатимост. В момента, предвид на непредвиденото и изключително повишаване на инфлацията, е належащо той да бъде рекалибриран, тъй че да се обезпечи сходството му с цялостния развой на нормализиране на паричната политика и да се заздрави предаването на нарастването на лихвените ни проценти към изискванията на банките за кредитиране. Затова взехме решение да поправяме използваните към TLTRO III лихвени проценти, считано от 23 ноември 2022 година, и да предложим на банките спомагателни дати за непринудено предварително погашение ", разгласи Лагард. По въпросния инструмент - TLTRO III, предоставените от ЕЦБ заеми са в размер на трилиони евро.

Не по-малко са те и по другите принадлежности за кредитно облекчение предоставени от ЕЦБ. Лихвите, които до момента е начислявала ЕЦБ по предоставените по TLTRO III рефинансирания са били минус 1 %. Рекалибрирането им значи тяхното повишение, което ще извади тези лихви в зоната на позитивните величини. Това значи повишаване на ресурса за банките, които ще го пренесат върху цените, които желаят от държавните управления, с цел да купуват държавните им облигации (с тях банките обезпечават рефинансиранията от ЕЦБ). Погасяванията на тези рефинансирания пък

ще отнеме финансов запас от банките и в допълнение ще ограничи опциите им за дейни интервенции с държавен дълг, а това автоматизирано ще принуди държавните управления да мислят по какъв начин да свият дефицитите, тъй като опциите за тяхното финансиране ще намалеят.

Въпросът е че за последните 5-6 години ЕЦБ изля прекалено много ликвидност в кредитните си удобства, което е една от аргументите за разразилата се инфлационна стихия. С ограничението на програмата TLTRO III този проблем надали ще бъде решен. Но пък съществени ограничавания по всички стратегии за кредитни удобства ще слагат на дневен ред въпроса с платежоспособността на свръхзадлъжнелите страни членки на Еврозоната. Поличава се нещо като обаян кръг. А всичко това на фона на задаваща се криза, която наподобява неизбежна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР