Ето я нашата пирамида!, шегува се Роман Юдаков, сочейки към

...
Ето я нашата пирамида!, шегува се Роман Юдаков, сочейки към
Коментари Харесай

Удавена в море от боклук, Москва води трудна битка за рециклирането му

Ето я нашата пирамида! ", майтапи се Роман Юдаков, сочейки към планина от боклуци, висока 157 метра. На това място покрай Москва ще бъде издигнат цех за изгаряне на боклуците, само че съгласно деятелят Юдаков, който живее в региона, само преработването ще реши казуса с боклука на съветската столица.

" Приоритетът на управляващите е да изгарят отпадъците, а не да ги събират разделно: никой не е подготвен за това ", споделя 36-годишният електротехник на фона на най-голямото бунище в Русия в Тимохово, което заема 113 хектара.

Всеки ден десетки самосвали докарват отпадъци на основаното в края на 70-те години гигантско бунище, намиращо се на към 50 км източно от Москва. След 2013 година от бунището стартират да се носят зловонни миризми, което съгласно локалните поданици като Роман Юдаков значи, че има обособяване на токсични субстанции.

Според формалната статистика в Русия се рециклират единствено седем % от отпадъците (за съпоставяне процентът през 2017 година е 43 във Франция и 68 в Германия, сочат данни на Евростат). Над 90% от годишните 70 млн. тона съветски битови боклуци в последна сметка се озовават на сметища из цялата страна, сходни на това в Тимохово, без да броим многото противозаконни сметища.

Сред рухването на Съветския съюз събирането и преправянето на отпадъците е в цялостен безпорядък и публичният спор по този въпрос е възобновен преди две години при демонстрациите за закриването на претъпкани сметища в региона на Москва, която създава 15 % от отпадъците в Русия и през днешния ден не може да се оправи с този проблем.

В отговор управляващите затвориха 24 от 39-те сметища в района и тези, които не престават да работят, в този момент са принудени да одобряват от ден на ден боклуци. Освен това управляващите оповестиха, че ще построят пет завода за изгаряне на боклуци, един от които в Тимохово. Недоволството обаче не изчезва, тъй като измененията станат доста постепенно.

Извозване на боклуци в Северна Русия

За да разчистят отпадъците, насъбрани в съветската столица (която съгласно формалните статистики има население от 12 милиона души, а съгласно кмета - двойно повече), управляващите имат намерение да извозят цели вагони с боклуци в Северна Русия, в района на Архангелск.

Проектът още през цялото време провокира сериозна опозиция там и в цялата страна, като общият брой на стачкуващите против него доближи 15 000 души при започване на декември.

Изправен пред тази рецесия, трансформирала се в един от сериозните мотиви за неодобрение в Русия, президентът Владимир Путин даде обещание да форсира преработването на боклуците, с цел да може до 2024 година процентът на рециклираните боклуци да доближи 60 %.

Това заричане се посреща със песимизъм от фирмите, съгласно които единствено частните начинания са същински ефикасни. " Властите нищо не вършат. Само дават тип, че приказват за преработване, даже забелязах реклама в метрото и изследвания по този въпрос. Към сегашния миг обаче те не бързат да ни поддържат или да ни оказват помощ да намерим площадки (за преработване на отпадъците). Всичко би трябвало да вършим сами ", споделя жителката на Москва Альона Рудюк.

Тя работи в център за преработване на боклуци, отворен сполучливо пред ноември от компанията " Собиратор ", която събира боклуците, сортира ги и ги препродава. Всеки ден десетки хора идват да предават тук амбалаж.

Промяна в закона и в манталитета

Освен център за разделно събиране на боклуци, компанията има и камион, който обикаля Москва, с цел да събира боклуци по домовете. Това е разновидността, определен от Наталия Умнова. От септември младата майка грижливо събира на балкона си всички боклуци, които могат да бъдат рециклирани. Когато камионът на " Собиратор " пристигна да извози отпадъците, на Наталия ще й бъдат платени 1000 рубли (15 евро).

" Проверих къде се намират околните центрове за преработване, само че те или са затворени, или одобряват единствено един тип боклуци ", споделя Наталия.

Основателят на " Собиратор " Леонид Синицин признава, че борбата е сложна. " Показваме какво да се прави, само че това не взема решение казуса. Необходими са промени в манталитета и в законодателството ", акцентира той.

По силата на промяна, която влезе в действие на 1 януари, бяха основани районни оператори, натоварени със задачата да събират и ръководят отпадъците. Според критици обаче тя се свежда най-много до увеличение на локалния налог боклук.

" Трябва да се подвига цената на опаковките, а не да се усилват налозите ", споделя недоволно някогашният народен представител Максим Шингаркин, един от създателите на текста. " Докато хората са ядосани, няма да имат мотивация да рециклират ".

Обещания и положителни планове

В отговор на питане на " Франс прес " московските регионални управляващи обявиха, че нарастването е поради слагането на контейнери за разделно събиране и увеличените цени за превоз.

Според тях има прогрес. Пример за това е откриването на три центъра за преработване предходната година в границите на " рекордно малко време - от три до шест месеца " и продължаващият градеж на девет частни центъра.
В разнообразни мероприятия тази година са били обхванати близо 713 000 възпитаници за да им се изясни изгодата от преработването, настояват управляващите.

Това обаче не е задоволително, с цел да повярва Максим Шингаркин на заявените положителни планове. Според него главният оператор в района на Москва, РТ-Инвест, дял в който има мощната държавна компания Ростек, няма огромен интерес към преработването и построява четири завода за изгаряне на боклуци покрай Москва.

" Разделното събиране ще понижи количеството на изгорените боклуци ", твърди някогашният народен представител. РТ-Инвест споделя в отговор, че строи осем центъра за преработване и твърди, че е " в неин интерес " да зарежда бъдещите си фабрики.

" Само след усърдно делене на отпадъците тези от тях, които не могат да бъдат употребявани още веднъж, ще бъдат извозвани в завода за изгаряне на отпадъците ", сподели пред " Франс прес " говорителката на компанията Евгения Соколова. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР