Руско-украинска война: Списък на ключови събития, ден 576

...
Ето каква е ситуацията в петък, 22 септември 2023 г.
Борба
Коментари Харесай

Ето каква е ситуацията в петък, 22 септември 2023 г.

Борба

Украйна предупреди, че зимата може да бъде тежка, след като залп от руски ракети нацели гражданска инфраструктура. „Предстоят трудни месеци: Русия ще атакува енергийни и критично важни съоръжения“, каза Олексий Кулеба, заместник-началник на президентската канцелария в Киев. Украинският енергиен оператор Ukrenergo съобщи, че 398 населени места са останали без електричество след атаките. Температурите могат да паднат до 20 градуса под нулата по Целзий (-4 Фаренхайта) в Украйна през зимните месеци, когато обикновено вали силен сняг. Генерал Валерий Залужний, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, каза, че противовъздушната отбрана е свалила 36 от 43 ракети, изстреляни от Русия. Залужний каза, че ракетите са били изстреляни на няколко вълни от 10 руски военни самолета. Най-малко двама души са убити, а 21 са ранени. Съобщава се и за редица пожари. Русия заяви, че е свалила всички украински ракети, изстреляни при опит за нападение срещу военновъздушната база Саки в Крим, която беше анексирана от Москва през 2014 г. Украинската армия заяви, че нейните сили са нанесли "сериозни щети" на оборудването, ударено в руската база. Институтът за изследване на войната (ISW), базиран в САЩ мозъчен тръст, каза, че изглежда украинските сили използват бронирани превозни средства извън руската противотанкова отбрана в ключов участък от фронтовата линия близо до Върбове в Запорожие в „важен знак напредъка в украинската контранастъпление”.


Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че младши сержант Сара Аштън-Чирило е била отстранена от задълженията си като говорител на украинските сили за териториална отбрана в очакване на разследване. 45-годишният нюйоркчанин изглежда е бил отстранен, след като каза във видео, че „руските дяволи [ще] платят за своите престъпления“.

Дипломация

Украинският президент Володимир Зеленски направи второто си посещение във Вашингтон, откакто Русия започна пълномащабно нахлуване в страната му. Зеленски, който се обърна към Сената и се срещна с ключови служители по време на посещението си, изрази благодарност, като каза, че преговорите в столицата на Съединените щати са били „продуктивни“ и „силни“ и благодари на правителството и хората на САЩ за тяхната подкрепа. Той също така приветства нов пакет от военна помощ. „Има точно това, от което нашите войници се нуждаят сега“, каза той, наричайки го „много мощен пакет“. Посещението на Зеленски във Вашингтон се проведе на фона на нарастващ скептицизъм от дясната страна на Републиканската партия относно продължаващото предоставяне на помощ от САЩ на Украйна. „Вчера на секретен брифинг за Украйна стана ясно, че от Америка се иска да финансира неопределен конфликт с неограничени ресурси“, написа сенаторът републиканец от Охайо Джей Ди Ванс в X, известен преди като Twitter. "Достатъчно е достатъчно. На тези и бъдещи искания аз и моите колеги казваме: НЕ.” Той прикачи писмо, подписано от 28 републиканци, протестиращо срещу увеличената помощ. Канадският премиер Джъстин Трюдо каза, че Зеленски ще посети Отава от 21 до 22 септември и ще говори пред парламента на страната. Президентът на САЩ Джо Байдън осъди опита на Русия да осигури нови оръжейни доставки от Иран и Северна Корея. „Русия сама стои на пътя на мира. Това може да приключи днес. Вместо това Русия търси повече оръжия от Иран и Северна Корея, които биха нарушили множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които самата Москва гласува да въведе“, каза той. Петима български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, ще се изправят пред съда на 26 септември. Тримата мъже и две жени, на възраст между 29 и 45 години, са обвинени в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на враг“, Това съобщи кралската прокуратура.


Оръжия

Матеуш Моравецки, министър-председателят на Полша, беше цитиран да казва, че страната ще спре да доставя оръжия на Украйна на фона на нарастващия спор за износа на зърно. Полският президент Анджей Дуда каза, че коментарите на премиера са били възприети по грешен начин. „Думите на Моравецки бяха изтълкувани по възможно най-лошия начин“, каза Дуда пред телевизия TVN24, като каза, че премиерът говори за плана за закупуване на оборудване за модернизиране на полската армия. Полша беше един от най-верните поддръжници на Украйна. Зеленски се срещна с американския министър на отбраната Лойд Остин, генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, и други служители в Пентагона. „Обсъдихме доставките на артилерийски системи и способности за далечни разстояния, както и укрепването на противовъздушната отбрана“, написа той на X, като сподели видео от срещата. Вернер Хойер, ръководителят на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), предупреди своя приемник, който скоро ще бъде обявен, да не се поддава на натиска от страна на някои европейски столици за финансиране на оръжия за Украйна. „Ако използваме парите на техните (на нашите партньори) за закупуване на боеприпаси, сме на грешен път“, каза Хойер пред агенция Ройтерс. Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР