Eтнически сърби в Северно Косово се опитаха да превземат сградите

...
Eтнически сърби в Северно Косово се опитаха да превземат сградите
Коментари Харесай

Eтнически сърби щурмуваха кметства в Косово заради избрани албанци, НАТО формира кордони за сигурност

Eтнически сърби в Северно Косово се пробваха да завладяват постройките на локалната власт, където албанските кметове влязоха предходната седмица благодарение на полицията, заяви Асошиейтед прес.

Косовската полиция и ръководените от НАТО сили " КейФОР " бяха видяни да пазят постройката на общината в Звечан, една от четирите общини, които организираха предварителни избори предишния месец, бойкотирани от етническите сърби. Само етнически албанци или представители на други по-малки малцинства бяха определени на кметски постове и като общински съветници.

Косовската полиция заяви за медиите, че е овладяла обстановката с митингите на косовските сърби в северната част на Косово, само че съобщи, че протестиращите демонстрират принуждение, заяви вестник " Коха диторе ".

В известието си косовската полиция добави, че митингите се организират в градовете Лепосавич, Зубин поток и Звечан, а събралите се хора пред постройката на общината в Звечан са се пробвали да разбият полицейския кордон, с цел да влязат принудително в нея. По информация на полицията те са употребявали сълзотворен газ, с цел да пробият кордона, което е провокирало полицията да предприеме законни ограничения, в тази ситуация – спрей, с цел да възпре протестиращите и да сложи обстановката под надзор.

Над 10 сърби и петима косовски служители на реда бяха ранени при конфликти и предишния петък, а сръбските войски на границата с Косово бяха сложени в нараснала бойна подготвеност.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич оцени, че обстановката в Косово е разследване от непрекъсната ескалация, провокирана от косовския министър председател Албин Курти, както и от деескалацията, върху която работи част от интернационалната общественост, заяви сръбската телевизия Н1.

" Резултатът от това е подъл проект, който е, че на Курти е разрешено да направи нещо, а интернационалната общественост като че ли стачкува. Всички в този момент стачкуват против Прищина поради това, което направи ", посочи той, представен от Българска телеграфна агенция.

Съединените щати и Европейският съюз осъдиха държавното управление на Косово, поради потреблението на полицейска мощ за обезпечаването на достъп до общинските здания.

Миротворческият контингент на НАТО е формирал " кордони за сигурност “ към четири седалища на общински управляващи в Северно Косово в понеделник, с цел да задържи протестиращите локални косовски сърби и да разреши на определените в оспорвани избори албански кметове да заемат местата си, оповестява Reuters.

В Звечан, един от градовете, косовската държавна полиция - формирана напълно от етнически албанци, откакто всички сърби напуснаха полицията предходната година - разпръсна локалните сърби със сълзотворен газ, предотвратявайки опита им да си пробият път към общинската постройка, споделиха очевидци.

В Лепосавич, покрай границата със Сърбия, американските мироопазващи сили в екипировка за битка с безредиците сложиха бодлива тел към постройката на общината, с цел да я предпазят от стотици гневни сърби, събиращи се наоколо.

" Тази заран водената от НАТО задача КФОР усили наличието си в четири общини в Северно Косово след последните събития в региона “, се споделя в изказване на КФОР.

" В сходство с мандата си КФОР е подготвен да предприеме всички нужни дейности, с цел да обезпечи безвредна среда по безпристрастен и неутрален метод “, се споделя в известието и се прибавя, че командирът на КФОР е в стеснен контакт с органите за сигурност на Косово и Сърбия.

Войските на КФОР действаха по същия метод, ограждайки кметствата в Зубин Поток и Северна Митровица от вероятни закани.

Сърбите, които образуват болшинството в северната част на Косово, в никакъв случай не са приели декларацията от 2008 година за самостоятелност от Сърбия и към момента виждат Белград като своя столица.

Сърбите отхвърлиха да вземат участие в локалните избори през април и претенденти на етнически албанци завоюваха кметствата в четири общини със сръбско болшинство с изборна интензивност от 3,5%.

Сърбите приканиха държавното управление на Косово да в профил кметовете етнически албанци от кметствата и да разреши на локалните администрации да се върнат към отговорностите си.

В петък трима от четиримата кметове бяха ескортирани в офисите си от косовската полиция, която беше замеряна с камъни и отговори със сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разпръсне протестиращите.

Съединените щати и техните съдружници, които мощно поддържаха независимостта на Косово, укориха Прищина в петък за ескалацията на напрежението със Сърбия, заявявайки, че потреблението на мощ за назначение на кметове в региони с болшинство сърби подкопава напъните за нормализиране на връзките.

В неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани косовското държавно управление да смекчи напрежението със Сърбия. " Прищина би трябвало да понижи ескалацията и да не подхваща едностранни, дестабилизиращи стъпки “, акцентира Столтенберг в туит.

След телефонен диалог с висшия представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, косовският министър председател Албин Курти написа в Туитър: " Подчертах, че определените кметове ще дават услуги на всички жители “.

Но сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи пред държавната телевизия РТС, че " не е допустимо да има кметове, които не са определени от сърби в общини със сръбско болшинство ".

Мироопазващите сили на НАТО бяха ситуирани в Косово след бомбардировките на Алианса през 1999 година, които прогониха сръбските сили за сигурност от тогавашната южна провинция на Сърбия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР