Етнически сърби организираха нови блокади на пътища в Северно Косово

...
Етнически сърби организираха нови блокади на пътища в Северно Косово
Коментари Харесай

Нови барикади - Косово се опасява от ескалация на напрежението със Сърбия

Етнически сърби проведоха нови блокади на пътища в Северно Косово и се опълчиха на интернационалните апели за унищожаване на предходните. Това се случи ден, откакто Сърбия сложи въоръжените си сили покрай границата в най-висока степен на бойна подготвеност.

Новите барикади, направени от тежкотоварни камиони, са в град Митровица, град в Северно Косово, разграничен сред косовските сърби и етническите албанци.

За пръв път от началото на сегашната рецесия сърби блокираха улици в един от огромните градове на Косово. Досега барикади имаше на пътищата, които водят към косовско-сръбската граница.

" Ситуацията не е добра. Не е прелестно, само че те би трябвало да схванат, че би трябвало да признаят законите на Косово. Въз основа на тези закони, би трябвало да отстранен барикадите. Не избираме войната. Целият свят ни призна ", споделя жителят на Митровица Джеват Хасани.

Косовски публични представители упрекват сръбския президент Вучич, че употребява държавните медии, с цел да основава проблеми и да провокира произшествия, които биха могли да послужат като предлог за въоръжена интервенция в някогашната сръбска провинция.

" Кризата в северната част на Косово е провокирана от нарушители и проведената мафия там, подкрепяни от сръбските държавни органи. Сегашната обстановка е планувана от Република Сърбия, концепцията на режима на Вучич е да употребява уязвимите територии и сръбските общности в разнообразни места на Балканите – Северно Косово, Република Сръбска в Босна и Херцеговина, сръбските общности в Черна гора. Идеята е да се нагнети още веднъж спор на Балканите и да се помогне на задачите на Русия и Путин за противопоставяне на западното въздействие ", изяснява Скендер Пертреши от Косовския център за проучвания на сигурността.

Вучич съобщи, че е разпоредил най-високото положение на бойна подготвеност на армията и полицейските сили, с цел да " отбрани нашия народ в Косово и да резервира целостта на Сърбия ".

Той твърди, че Прищина се готви да " нападна " косовските сърби в северната част и да отстрани със мощ няколко от барикадите, които сърбите издигат от 18 дни в символ на митинг против ареста на някогашен косовски сръбски служител на реда. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР