Естонците избират днес нови членове на 101-местния парламент. Прогнозите са

...
Естонците избират днес нови членове на 101-местния парламент. Прогнозите са
Коментари Харесай

Естонският премиер очаква изборна победа, но съставянето на коалиция може да е трудно

Естонците избират през днешния ден нови членове на 101-местния парламент. Прогнозите са партията на настоящия министър председател да завоюва, само че въпросът е с кои политически сили ще успее да се коалира.

" Евронюз " обобщава какви са упованията от вота и какви са главните послания на партиите.

Как се стигна дотук?

Премиерът Кая Калас реализира изненадваща победа на изборите през 2019 година и образува дясноцентристка коалиция с нейната Реформистка партия и Центристката партия.

Но не всичко вървеше безпрепятствено. През юни 2022 година Калас изключи Центристката партия от държавното управление, откакто тя застана на страната на крайнодясната партия EKRE по въпросите на образованието и след различия за политиките за разноски и обществени помощи.

Това накара Калас и партията ѝ да търсят ново съдружно държавно управление със социалдемократите и партия " Отечество ", с цел да си обезпечат болшинство в Народното събрание - което тя получи през юли предходната година.

В Народното събрание сега са показани пет партии. Тази година наподобява много евентуално към тях да се причисли още една " Естония 200 ", която не съумя да доближи прага за влизане от 5% през 2019 година, само че реализира положителни резултати на районните избори и се надява да трансформира това в народен триумф в неделя.

Кои са главните партии?

Реформистка партия : сега тя има най-вече места в Народното събрание - 34.

Оглавява се от министър-председателя Кая Калас. Тя е дясноцентристка демократична партия, която притегля млади експерти, гласоподаватели с в допълнение обучение.

Калас зае доста забележима позиция на международната сцена през миналата година със мощни изявления и постоянна позиция за войната в Украйна, само че дали това докара до известност вкъщи? " Във вътрешен проект политиците постоянно имат своите поддръжници и съперници. Кая е относително известна като министър-председател, сега тя е най-популярният претендент за премиерския пост, само че не бих споделила, че се харесва единомислещо ", споделя Мари-Лис Якобсон, доцент по политическа социология в университета в Талин.
Центристка партия: Водена от някогашния министър-председател Юрий Ратас, Естонската центристка партия е привлекателна за по-консервативните гласоподаватели и също по този начин притегли огромен дял от гласовете на рускоезичното население в Естония.

Партията понесе негативи от съглашение за съдействие, което имаше с партията на Владимир Путин " Единна Русия ". Макар да съобщи, че то не е в действие, тя в действителност не се отхвърли от него до март 2022 година, откакто Путин подреди нахлуването в Украйна.

Социалдемократи : те доближиха своя връх в Народното събрание на изборите през 2011 година, като завоюваха 19 места, само че от този момент изгубиха половината от представителството си и има риск да паднат към прага от 5%. Лидерът им е вътрешният министър Лаури Лаанемец.

 Естония отстранява всички руски монументи от улиците Естония отстранява всички руски монументи от улиците

" Отечество ": Консервативна, християнска, дясноцентристка партия, тя загуби две места на последните избори и събра малко повече от 11% от гласовете.

Въпреки че сега е част от ръководещата коалиция, в " Отечество " има вътрешно идеологическо разделяне за това какъв брой би трябвало да се приближи до крайнодясната EKRE.

Консервативна национална партия (EKRE): тя е популистка, националистическа партия, която е срещу имиграцията, желае да опази естонската просвета и еднаквост и поддържа премахването на паралелна просветителна система за рускоезичните естонци.

Основни тематики в акцията

Най-голямата тематика на изборите е националната сигурност - само че защото всички съществени партии застават зад позицията на страната за мощна поддръжка за Украйна, сред тях има доста малко разлики по въпросите на защитата: всички са за увеличение на разноските за защита, въпреки да не са единни къде тъкмо би трябвало да се изразходват парите. " Бих споделила, че има две съществени тематики на политическата акция и това са обстановката със сигурността и разноските за живот, които по някакъв метод са двете страни на една и съща монета ", изяснява Мерили Арякас, теоретичен помощник в Международния център за защита и сигурност в Талин.
" Кризата с разноските за живот е резултат от съветската експанзия в Украйна, само че съветската експанзия не е нищо ново за нас и имаме необятен консенсус по въпросите на политиката за сигурност. Между главните партии има единствено дребни разлики ", декларира тя пред " Евронюз ".

Някои от тези разлики са за това къде е акцентът: Реформистката партия желае да се концентрира върху даването на мощна поддръжка на Украйна и украинските бежанци в Естония, както и върху поддръжката за интернационалните съюзи като НАТО и Европейски Съюз.

Центристката партия и EKRE желаят да се подчертава повече върху въздействието на войната в Украйна върху разноските за живот, защото те обичайно получават огромна част от гласовете си от хора с по-ниски приходи или които се нуждаят от повече държавна поддръжка.

Ами естонското рускоезично население?

В Естония няма намерено проруски партии, само че с почти 25% от популацията, идентифициращо се като рускоезично, кой е техният политическият дом?

В предишното Центристката партия е била мястото, където са отивали множеството рускоезични гласове, " те са събирали 70, 80, 90% от рускоезичното население ", изяснява Мари-Лис Якобсон от Талинския университет.

Избирателната интензивност в рускоезичните окръзи като цяло е по-ниска, а този път може да е даже по-ниска, тъй като на рускоговорящите им мъчно схванат на кого да имат вяра и кого да поддържат, споделя тя.

През последните пет години Центристката партия губи рускоезични гласове, до момента в който EKRE се пробва да ги ухажва - което е малко предизвикателство поради антируската им позиция в предишното. Но сходно на EKRE, рускоезичното население на Естония е по-консервативно и внимателно за правата на половите малцинствата.
" Дори преди спора украинците бяха най-голямата група мигранти, идващи в Естония, и EKRE се възползва от това, като сподели, че идват да вземат работни места и поддържат равнищата на заплатите ниски ", споделя Якобсон.

Какви резултати се чакат?

Повечето политически специалисти считат, че Реформистката партия на Кая Калас ще бъде победител, само че огромният въпрос е кого тя ще изиска в обединението си - или дали вместо това може да бъде изключена от съдружно държавно управление от блок на другите партии.

" Много партии изключиха опцията да създадат коалиция с EKRE, като " Естония 200 ", социалдемократите и даже " Отечество ", която беше в коалиция преди с EKRE и Центристката партия ", изяснява Мари-Лис Якобсон, доцент по политическа социология в Талинския университет.

" Реформистите и " Естония 200 " и социалдемократите може да са една опция, тъй като там има по-естествено припокриване на гласоподаватели. Но въпреки това това може да е EKRE с Центристката партия и вероятно " Отечество ", добавя тя. По думите на Мерили Арякас главният разлом в естонската политика " е дали сте с EKRE или желаете да се изправите против EKRE ".

Според изследване на " Политико " партията на Калас води с към 30% поддръжка, EKRE получава 19%, а Центристката партия - 16%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР