Естония се е свързала с китайските власти като част от

...
Естония се е свързала с китайските власти като част от
Коментари Харесай

Естония е в контакт с китайските власти заради разследването на руска намеса в прекъсване на Балтийския газопровод

Естония се е свързала с китайските управляващи като част от следствието на случай с спиране на газопровод и телекомуникационен кабел в Балтийско море, заяви „ TVP World ”.

На 8 октомври газопровод и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония под Балтийско море, бяха прекратени, което съгласно финландските следователи може да е тенденциозен бойкот.

Естонското държавно управление съобщи, че „ човешка интервенция “ е повода за повредата на кабела. Веротна интервенция има и при частичното увреждане на различен подводен телекомуникационен кабел сред Естония и Швеция.

Два кораба, плаващи надлежно под флага на Хонконг „ NewNew Polar Bear “ и на Русия „ Sevmorput “, са били в региона по време на повредата, съгласно данни от MarineTraffic, снабдител на данни за следене на кораби.

Инцидентите провокираха опасения по отношение на енергийната сигурност в по-широкия скандинавски район и накараха НАТО да усили патрулите в Балтийско море, а Хелзинки да се свърже с Москва и Пекин по дипломатически канали по отношение на случаите.

Хелзинки ще проверява вредите по тръбопровода, а Талин - по кабелите.

Миналата седмица естонските следователи споделиха, че изследват ролята на двата кораба и дали повредата на телекомуникационните кабели е била умишлена или резултат от немарливост.

„ Естония е в контакт с китайските управляващи, с цел да насърчи съдействието във връзка с следствието “, сподели представител на външното министерство. Той добави, че „ Естония желае да насърчи всяко съдействие, належащо за следствието, допълвайки, че връзка с Русия не е била осъществена “.

Китай прикани за " обективно, заслужено и професионално " следствие на вредите по газопровода.

„ Китайският транспортен съд е бил в съответните води по време на случая, само че не са открити аномалии “, заяви представител на китайското външно министерство.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков наново отхвърли намесата на Москва в тази ситуация.

„ Всякакви закани против Русия са неприемливи “, сподели той в отговор на апела на латвийския президент Едгарс Ринкевич към НАТО, да затвори Балтийско море за мореплаване, в случай че отговорността на Москва бъде потвърдена. (БГНЕС)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР