Есента винаги носи едно леко страховито усещане. С намаляването на

...
Есента винаги носи едно леко страховито усещане. С намаляването на
Коментари Харесай

Какъв ефект имат върху психиката ни филмите на ужасите

Есента постоянно носи едно леко страховито чувство. С намаляването на продължителността на деня, засилващата се атмосфера около празника Хелоуин и неочакваната поява на нова порция филми на ужасите по кината става непостижимо за човек да пренебрегва това чувство, което просто витае в близост.

Филмите от жанра на ужасите като че ли разделят публиката на две. Има хора, които обожават този род и такива, които в никакъв случай не биха гледали подобен филм на каквато и да е цена.

Много постоянно хората си пускат филми, с цел да заспят, само че тези на ужасите сигурно не са измежду филмите, които те успиват. Филмите на ужасите оказват въздействие на психическото и физическото ни положение и през днешния ден ще разберем тъкмо в какво се показва това, написа vesti.bg.

Филмите на ужасите боравят с психични трикове, посредством които основават илюзията на едно непрекъснато напрежение и дебнеща заплаха.

И въпреки мозъкът ни да осъзнава, че опасността не е действителна, то тялото ни инстинктивно записва тези рискове като действителни.

„ Когато гледате филми на ужасите, сърцето ви препуска и равнищата на адреналин се повишава. Съзнанието ви е нащрек, макар че вие самите осъзнавате, че се намирате у дома или в кино залата и няма действителна заплаха “, изяснява Сали Уинстън, лицензиран психолог.

Случва се нещо сходно, както когато сме на влакчето в някой увеселителен парк, когато изпитваме боязън, въпреки и да знаем, че сме в сигурност.

Уинстън е на мнението, че няма опасности от гледането на такива филми за тези, които могат да осъзнаят, че става въпрос за заблуда. Само в този случай можем да приказваме за „ приятност “ от гледането на филми на ужасите.

Разбира се, има някои неща, за които би трябвало да сте нащрек.

Филмите на ужасите са основани, с цел да извикат у нас избрани страсти като напрежение, боязън, стрес и потрес. Това може да провокира отделянето на хормони в тялото като норадреналин, кортизол и адреналин от самостоятелната нервна система.

Можете да забележите физиологически отговор от страна на тези хормони като разширение на зениците, интензивен пулс и напрежение в мускулите.

Макар че отделянето на адреналин способства за цялостното преживяване, то то може да попречи на съня ни.

„ Еуфорията след кино лентата за някои не е отпускаща, а енергизираща. Дори и за тези, които харесват подобен вид филми, които задействат адреналина, компликациите със съня са действително предстоящ резултат “, споделя доктор Памела Рътлидж.

А здравият сън е извънредно значим за психическото и физическото ни здраве.

Проучвания потвърждават, че неприятният режим на сън може да повлияе отрицателно на метода, по който мозъкът обработва страстите на идващия ден и може да увеличи количеството отрицателни страсти.

Лошият режим на сън се свързва и с развиването на душевен проблеми. Изчислява се, че към 90% от хората, изпитвали меланхолия, са имали неприятен режим на сън преди този момент. Някои откриватели считат, че нездравословният режим на сън при хора в зрелост усилва риска от гибел от самоубийство.

Според друго изследване пък безсънието в продължение на три или повече дни може да докара до халюцинации.

Рътлидж отбелязва, че за „ сензитивните хора сънят може да бъде нарушен и от навлизането на травматични подиуми от филми в самия сън “.

Ужасите на екрана потвърдено могат да провокират кошмари, което пък потвърдено нарушава режима на сън и може да докара до проблеми със съня.

Ако филмите на ужасите ви държат будни цяла нощ, то може би би трябвало да преосмислите дали да продължите да гледате такива.

Освен това хора, които страдат от тревога, са доста по-склонни да се повлияят зле от гледането на филм на ужасите.

„ Хроничната тревога покачва чувствителността към предизвикващи стрес тласъци, което прави по-стресираните и тревожни хора доста по-уязвими “, изяснява доктор Рътлидж.

Уинстън пък припомня, че гледането на подиуми на ужаси може да докара до нежелани натрапчиви усеща и страсти, тъй че се предлага на хора с тревожни разстройства и пристрастености да не гледат филми на ужасите.

Въпреки всичко това някои експерти употребяват точно филмите на ужасите за лекуване на пациенти с някои душевен разстройства. Разбира се, това се прави следено и под лекарско наблюдаване. Не следва сами да прибягвате към сходни способи.

Не бива да забравяме, че има разнообразни поджанрове филми на ужасите и не е изключено някой да ви хареса, а различен не. Важно е да познавате личните си граници и желания.

И, несъмнено, нещо, което важи и за всевъзможни други екранни творби, значимо е да не прекалявате. Да не „ преяждате “ с гледането на филми на ужасите, тъй като, даже и да са ви приятни, отрицателните последствия могат да се отключат от пренасищането с подобен вид наличие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР