Есента е времето, през което се налага да оберем цялата

...
Есента е времето, през което се налага да оберем цялата
Коментари Харесай

Есенни разядки със зелени домати

Есента е времето, през което се постанова да оберем цялата налична продукция от двора си. Естествено в тази категория попадат и доматите, тъй като едва ли желаете да ги попари слана, а и те ще ви трябват както с цел да си приготвите последните салати от свежи домати, по този начин и за зимнина.

Не се ядосвайте в случай че ви се наложи да прибирате и към момента зелени домати, тъй като те са подобаващи за изработката освен на нормалните туршии, само че и на доста есенни разядки. Ето няколко хрумвания по какъв начин да ги приготвите.

Разядка от мариновани зелени домати и люти чушлета

Няма да ви даваме точни пропорции за маринатата, тъй като всеки човек има друг усет, само че концепцията е да я приготвите от оцет, олио, сол и захар. Оставете тази примес да заври и в нея пуснете нарязани на кубчета домати, които да врат най-малко 10 минути. Към тях прибавете и нарязаните на ситно люти чушки и оставете цялата примес да ври на слаб огън още към 20 мин. Когато всичко е готово, отцедете и откакто сместа е изстинала, можете да се насладите на преди малко приготвената от вас разядка. При предпочитание можете и да я пасирате и да добавите малко счукан сухар за втвърдяване.

Разядка от праз лук и зелени домати

 Разядки със зелени домати

Настържете към 4-5 зелени домата. Отделно изчистете 2-3 стръка праз лук, нарежете го на ситно и го запържете. Към него прибавете настърганите домати и задушавайте, до момента в който всичко е готово, като имате поради, че получената консистенция би трябвало да е много гъста. Прехвърлете в подобаваща купа и откакто изстине прибавете натрошено сирене, 1 скилидка пресован чесън и подправки на усет (ситно нарязан магданоз, копър, черен пипер, сол).

Пикантна разядка от зелени домати от туршия и картофи

Мнозина от нас разполагат с към този момент консервирани зелени домати. Останалите артикули, които ви трябват са няколко стръка праз лук и картофи - артикули, които ще намерите на всички места есенно време. За да е пикантна разядката, е добре да прибавите към нея и няколко люти чушлета.

Първо, обелете и нарежете на ситно няколко картофа, които да оставите да се варят в подсолена вода до цялостното им омекване. Когато са подготвени, ги отцедете от водата и ги намачкайте, тъй че да замязят на картофено пюре.

Ако не желаете да губите ненужно време, можете до момента в който сте оставили картофите да се варят, да свършите останалата част от нашата рецепта за разядка със зелени домати, а точно в малко лой да задушите няколко стръка ситно нарязан праз, нарязаните на кубчета зелени домати от туршия и 1-2 люти чушлета, нарязани по ваш избор. Когато те се задушат, прибавете при тях намачканите картофи, разбъркайте добре и подправете със сол и черен пипер.

Със неузрелята продукция може да приготвите още чорба от зелени домати, туршия от зелени домати, зелено малиджано.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР