Есента е сезонът, в който организмът ни се подготвя за

...
Есента е сезонът, в който организмът ни се подготвя за
Коментари Харесай

Най-вкусните есенни храни, полезни за здравето

Есента е сезонът, в който организмът ни се приготвя за студените месеци, когато физическата ни интензивност е по-ниска, а приемът на свежи плодове и зеленчуци е доста по-малък. От друга страна, това е и сезонът, в който гриповете, вирусите и инфекциите стартират да ни нападат.

Заради смяната в климата ставаме много по-уязвими към всевъзможни заболявания. Специалистите поучават да се доверим на типичните есенни храни, които да ни предпазят от простудни болести.

Все отново, никой не е по-умен от природата и единствено би трябвало да се вслушаме в нейните упътвания, с цел да имаме тонус и сила. Желателно е есенното меню да дава отговор цветово на присъщите есенни багри - наситено зелено, мрачно жълто и ослепително оранжево.

Колкото по-колоритни са храните, които консумираме, толкоз по-добре за нашето здраве.

Най-вкусните есенни храни, потребни за здравето

Сладки картофи

 Сладки картофи през есента

Оранжевите представители на картофите са превъзходен избор на сегашния сезон на климатични промени. Те са доста потребни, защото съдържат бета-каротин и фибри в огромни дози. Освен това, могат да бъдат употребявани даже от хората, страдащи от диабет поради ниския си гликемичен показател.

Това значи, че въглехидратите в сладките картофи се освобождават по-бавно за разлика от елементарните им „ остарели ” събратя, което спомага за поддържането на постоянни равнища на кръвната захар.

Тиква

Още един апетитен оранжев представител, подобаващ за есенните месеци. Тиквата е освен чудесна украса за Хелоуин, само че и здравословна част от ежедневното ни меню. Богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина, тиквата е главен антиоксидант.

Консумацията ѝ може да понижи риска от развиване на рак и да обезпечи отбрана против сърдечно-съдови болести. Тиквата е подобаваща за главно ястие, гарнитура или десерт, рецептите с тиква са в действителност неизчерпаеми, а тиквените сладкиши са обичано прелъщение.

Ябълки

Има ли потребност да ви споделяме какъв брой потребни са ябълките? Те съдържат флавоноиди, някои от най-мощните антиоксиданти. Редица изследвания са посочили, че хората, които ядат храна, богата на флавоноиди, имат по-нисък риск от сърдечни болести и инфаркт.

Круши

 Круши и Ябълки през есента

Крушите съдържат по-високи равнища на пектин от ябълките, като това ги прави ефикасни при намаляването на равнищата на холестерол и подкрепяне естествената работа на червата. Поради тези си свойства крушата постоянно се предлага от лекарите като хипоалергенен плод, който е с високо наличие на фибри.

За повече въодушевление и усет през есенния сезон, приготвяйте всеки ден нещо друго от нашите оферти за:

- есенни манджи;

- есенни салати;

- есенни гозби;

- есенни десерти.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР