Есента чука на вратата, но преди да влезе у дома,

...
Есента чука на вратата, но преди да влезе у дома,
Коментари Харесай

По-ниски температури и превалявания на прага на есента

Есента чука на вратата, само че преди да влезе вкъщи, лятото ще си поиграе за финален път. Това е главния извод от съвещанието на Синопточинта комисия.

И с цел да не се изричаме чак толкоз иносказателно дано погледнем какво време ни чака в идващите десетина дни.

Периодът ще бъде разграничен на две - топъл към парещ и студен към леден.

В първата половина лятото ще се вихри, само че ще си взима и довиждане, защото ще отпътувана юг, а през втората половина на интервала ще забележим по-ниски температури, валежи, а по най-високите елементи на планините и първия сняг за сезона.

До събота в ключително ни чака топло, даже в обособените дни - четвъртък, петък и събота - горещо време. Вероятно пътек и събота ще бъдат последните горещи дни за това лято. В низините на страната с температури в следобедните часове до 32 -34 градуса. Особено в петък и в събота на изток.

След това обаче, стартира последователно захлаждане, което ще усетим изключително мощно от вторник нататък.

Средиземно море се разсънва и стартира да образува центрове на ниско налягане, което постоянно е обвързвано с по-лошо време у нас. Такъв център на ниско налягане ще оказва въздействие на времето над страната в събота и неделя. Основните превалявания от дъжд се очакават над Западните Балкани и Румъния, само че и над нашата страна и в събота, и в неделя ще има повечко облаци и намного места ще забележим валежи.

В понеделник, идната седмица, времето ще се усъвършенства за малко, само че още от вторник - 20 септември, нов средиземноморски циклон ще оказва въздействие на времето у нас. И тогава то е взможно значително да се утежни, да има повсеместни превалявания от дъжд, а зарадинахлуването и на по-хладни въздушни маси, по най-високите частина Рила и Пирин, да забележим и първия за сезона сняг.

В петък, на идващото съвещание на Синопточнита комисия ще имаме повече ясното и за захлаждането през идната седмица и за възможните превалявания, само че с огромна доза възможност, седмицата след 19-ти септември ще бъде към този момент типично есенна.

Очаквата се и ниски минимални температури заран по високите западни полета при изясняване - до 3 - 5 градуса, а оптималните няма да надвишават във вторник и сряда 13 - 14 градуса в следобедните часове. Това се температури с повече от 12градуса по-ниски от температурите, които чакаме в края на тази седмица, когато би трябвало да кажем " довиждане " на лятото.

Есента е на прага ни, и тази прогноза е изцяло в реда на нещата. Застудяването планувано през другата седмица съответствува с идването на астрономическата есен, което е напълно обикновено.

Докато у нас природата се държи в границите на упованието, захлаждането идва с началото на есента, то в Атлантика нещата са много по разнообразни. В Синопточната комисия от началото на август следим развитиета на сезона на ураганите, който почва на 1 юни и приключва на 30 ноември.

Следим го, тъй като тази година той е прекомерно необичен. Макар амерканците, в славните обичаи на световното стопляне да предвидиха яростен сезон на ураганите с доста тропически стихии и огромни урагани, в този миг, в средата на септември в Атлантика няма нито една тропическа стихия и това е извънредно извънредно.

Септември е месецът в който всекидневно се образуват най-вече стихии, и даже огромни урагани, само че тази година, най-малко досега, нещата са извънредно разнообразни.

С любознание ще очаваме развиването на нещата в идващите дни, евентуално ще се образуват и тропически стихии и урагани, има задоволително време, само че началото и средата на сезонана ураганите е необикновен.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР