Есенният салон на изкуствата Пловдив 2023 – най-големият културен формат

...
Есенният салон на изкуствата Пловдив 2023 – най-големият културен формат
Коментари Харесай

С концерт на ученици стартира Есенният салон


Есенният салон на изкуствата Пловдив 2023 – най-големият културен формат под тепетата, който сплотява в себе фестивали и обособени събития от всички жанрове, бе открит публично нощес н а античната сцена на Античния спектакъл в Пловдив, с огромен церемониален концерт „ Пловдив – звезди от музика ” на НУМТИ „ Добрин Петков “ Пловдив.

Събитието бе отдадено на 100-годишнината от рождението на патрона на учебното заведение – Добрин Петков (1923 – 1987) и в него участваха събирателен симфоничен оркестър от сегашни и някогашни ученици, солистите Емма Тахмизян – пиано (САЩ) и Мони Симеонов – цигулка (САЩ), под диригентската палка на Найден Тодоров – основен диригент на Софийската филхармония, ученик на Пловдивското музикално учебно заведение и Константин Добройков – основен диригент на камерен отбор „ Софийски солисти “, диригент на симфоничния оркестър на НУМТИ „ Добрин Петков “ и също ученик на Пловдивското музикално учебно заведение.

„ Тази вечер, с изключително неспокойствие, възторг и респект към родното учебно заведение, на тази знакова за Пловдив сцена застават голям брой сегашни и някогашни ученици на Пловдивското музикално учебно заведение – като част от състава на симфоничния оркестър, и ученици, утвърдили се като едни от най-ярките музиканти на актуалната българска музикална сцена и актьори от международна големина – солистите в програмата: пианистката Емма Тахмизян и цигуларят Мони Симеонов, и диригентите маестро Найден Тодоров и маестро Константин Добройков, с цел да сътворят пред вас, уважаема аудитория, едно незабравимо събитие, един незабравим музикален празник, с вярата и вярата той да се трансформира в част от най-значимите триумфи в седемдесет и осем годишния креативен летопис на Пловдивското музикално учебно заведение! “, сподели в прочувственото си слово на откриването Нели Попова  – Коева.

В качеството си на шеф на институцията-организатор на концерта, тя изрече голямата си признателност на Община Пловдив за финансирането на музикално събитие, част от културния календар на града за 2023 година и на спомоществователите, след което предложения на сцената заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов.

„ Много се вълнувам, че през днешния ден можем да сложим началото на един неповторим формат за България – Есенния салон на изкуството в Пловдив. Той се организира за 19-ти път и  всяка година, когато в община Пловдив го планираме, ние желаеме да покажем нещо ново и друго, само че задачата ни постоянно е била да бъде нещо персонално и да е подарък  за пловдивчани и посетители на  града. Щастлив съм, че се обърнахме към верните хора – Музикалното учебно заведение. Точните хора, които могат да припомнят и покажат какво е Пловдив. А Пловдив е две неща – просвета и гений. А кой е храмът, който ги ражда?  Един от най-изявените е Музикалното учебно заведение – НУМТИ „ Добрин Петков “. Идеята на днешното събитие е да покажем по какъв начин мисиятата и заветът на Маестро Добрин Петков се предават от потомство на потомство. Щастлив съм, че тук са Найден Тодоров и Константин Добройков, Емма Тахмизян и Мони Симеонов. Изключително значимо е за всички млади, които се учат сега, да виждат какво са постигнали техните прародители и по какъв начин се пази завета на Маестрото. Поздравявам ви за днешния празник, приветствам всички някогашни и сегашни ученици и преподаватели, които сте в публиката. Пожелавам ви да пазите завета на Маестро Добрин Петков и да продължавате да творите по този начин както го вършиме, тъй като това радва нас – пловдивчани и обживява нашия прелестен град! “, сподели в приветствието си към участниците и гостите Пламен Панов.

Публиката наблюдава с неспокойствие „ Силата да носиш името Добрин Петков ” – прожекция на документални фрагменти за живота и креативната активност на Добрин Петков и историята на Пловдивското музикално учебно заведение. В програмата на концерта бяха включени: Джузепе Верди – Увертюра към операта „ Силата на ориста “, Панчо Владигеров – Песен, из „ Българска сюита “, за цигулка и оркестър, Жорж Бизе – Фарандола, из Сюита „ Арлезианката “, Морис Равел –  Рапсодия „ Циганка “, за цигулка и оркестър, Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 5 Op. 73 Es dur.

По мотив провеждането на незабравимото музикално събитие, НУМТИ „ Добрин Петков “ получи многочислени приветствени адреси от цялата страна и десетки кошници с цветя от признателната аудитория.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР