Есбйерг, най-голямото пристанище на Дания на Северно море, преминава само

...
Есбйерг, най-голямото пристанище на Дания на Северно море, преминава само
Коментари Харесай

Есбйерг – рибарското пристанище, което стана световен лидер за морски ветропаркове

Есбйерг, най-голямото пристанище на Дания на Северно море, минава единствено за 60 години от огромен център на лов на риба през главен порт за петролно-газовата промишленост до международен водач в построяването на офшорни ветропаркове. " Дневник " получи опция да се запознае с работата, проблемите и упованията за бъдещето на този порт, през който е минал над 80% от инсталирания потенциал на Европа от ветрогенератори в морето.

Създаден е поради загубата на война през XIX в. с Прусия (1868 г.) и война от ХХ век в Украйна (2022 г.) усили още повече смисъла му. Днес това е най-голямото пристанище на Дания с над 200 компании, повече от 10 хиляди чиновници (от към 75 хиляди поданици на града) и повърхност от 4.5 млн. кв. м., забележителна част от която е проведена за логистиката на внушителни по размери кули, генератори и перки - не стига, че е мъчно да се транспортират и складират, само че и не би трябвало да се задържат повече от 3 седмици на площадките в врата.

 Енергийните острови на Дания събират упоритостта на няколко страни за друго бъдеще Енергийните острови на Дания събират упоритостта на няколко страни за друго бъдеще

Тук е и един от броящите се на пръстите на едната ръка европейски пристани, годни да одобряват великански плаващи кранове за монтиране на 20-мегаватови турбини с височината на т Айфеловата кула (300 м), и перки с дължина 125 метра. Един от тези кораби (вероятно по-точно е да бъдат наричани платформи) дебаркира за пръв път в края на юни, където ще бъде квалифициран за първата си задача.

 Мащабите на развиване на ветрогенераторите (в сравнеие със аероплан Airbus A380).
© Port Esbjerg

Мащабите на развиване на ветрогенераторите (в сравнеие със аероплан Airbus A380).

Построен от Китай по поръчка на група от Люксембург, " Волтер " (Voltaire) е най-голямото сходно оборудване в света сега - дълъг 182 метра и необятен 60 метра, " краката " му, забиващи се в морското дъно, са дълги 130 метра, а кранът му е с потенциал да повдигне 3200 тона (това са 530 африкански слона или 237 градски рейса, разказват по-разбираемо от управата на пристанището.

Екипажът е от 110 души, от които 60% се занимават с инсталирането на уреди в морето. Забранено им е да пият освен на борда, само че и когато слизат на сушата.


© Port Esbjerg

" Волтер " се приготвя за първата си задача, платформата е толкоз огромна, че трябваше на път от Китай за Дания да заобиколи Африка, защото не може да влезе в Суецкия. канал.

През 1969 година, когато в Есбйерг е имало над 600 риболовен корабчета, това сигурно сходна панорама изглеждала като научна фантастика. Но доста скоро се постанова преходът към тази фантастика да стартира - през 1973 година внезапното повдигане цената на петрола от ОПЕК принуждава Запада трескаво да търси лични източници. Не става дума единствено за големи опашки пред бензиностанциите, а за зими, в които управляващите е знаят дали и какъв брой хора ще умрат от мраз поради дефицит на отопление.

Дания към този момент е разкрила (1971г.) първите залежи в Северно море и пристанището е с идеална позиция да стане център за офшорен рандеман на нефт и газ. Много от риболовците се трансферират към новия бранш, за някои е задоволително да боядисат в блестящо оранжево-червено корабчетата си и да се заемат с защита на инфраструктурата и държане далеко от нея на досегашните си сътрудници. А и по принцип към този момент се трансформира структурата на риболова, настава времето на огромните кораби и плаващите заводи.

 Графиката демонстрира по какъв начин през годините се реалокира акцентът при работните места в региона.
© Port Esbjerg

Графиката демонстрира по какъв начин през годините се реалокира акцентът при работните места в региона.

Тази смяна доста по-безболезнено се случва сред двата века, когато почти същите служащи от петролно-газовия бранш стартират да се трансферират към офшорните ветропаркове. Това, което следва, е от време на време с главозамайващи темпове. Ако през 2002 година от Есбйерг към първия обслужван от врата офшорен парк Horns Rev II са превозени 80 турбини с общ потенциал 160 мегавата, през 2013 година от пристаните му са потеглили турбини с общ потенциал 1690 мегавата. През идната 2014 година година две трети от офшорния потенциал, обвързван с електропреносната мрежа, е потеглил от тук.

През 2022 година в региона на града от към 60 хиляди работни места свързани с енергетиката са:

Един гигават конфигурирана мощ води до малко под 10 хиляди работни места за 5 години, обясниха локални представители. Това са всевъзможни специалности - от проектанти и инженери през кораби екипажи до служащи по ремонт/обновяване/демонтаж на остарелите генератори. Една трета от тях са основани в региона към града. Половината ще са нужни за идващите 30 години, като технологиите се развиват толкоз бързо, че най-авангардните служащи би трябвало да минават подготовка на всеки 6 месеца.

В момента това е основен порт за към 60 плана за Дания, Германия, Белгия, Нидерландия, Англия, Ирландия и даже за Виетнам. Става дума общо за впечатляващите 23.6 гигавата и над 4150 турбини.
" Имахме гости от Тайван, Австралия, Полша. От Швеция, Съединените щати, както и от Индия и Япония. Всички те бяха въодушевени от това, което създадохме дружно тук ", сподели Сьорен Гаде, ръководител на Борда на шефовете на пристанището, на годишната среща на ръководещата компания в края на юни. " Посети ни и група от 44 МВА студенти с техните преподаватели от Harvard Business School, добави кметът Йеспер Фрост, който уточни, че нормално те се интересуват от софтуерни компании, не от пристанища.

 Есбйерг – рибарското пристанище, което стана международен водач за морски ветропаркове
© Петър Карабоев

Порт Есбйерг, който държи да се показва като " енергийно пристанище ", е място и за транспорт на индустриални артикули, коли и малко акостиране на круизни кораби. От 2014 година и изключително след съветското нахлуване против Украйна предходната година се ускоряват и условията на НАТО към запазване и даване на така наречен основен потенциал за обработка на кораби с въоръжение и съоръжение.

 Есбйерг – рибарското пристанище, което стана международен водач за морски ветропаркове
© Port Esbjerg

Междувременно са вложени за няколко години над 130 млн. евро за разширение на пристанището и удължение на линията за акостиране до над 14 км. Готова за стартиране тази есен е и нова централа за ток пара с четири разнообразни енергоизточника (вкл. " зелен " водород и биомаса), която ще замести досегашната, работеща на въглища.

В диалозите, които " Дневник " в група с европейски публицисти имаше с управата на пристанището (то е общинско от 2000 г.), се усещаше и напрежение. Причината е, че Есбйерг е главен пункт за така наречен Зелен преход в Европейския съюз, само че " упоритостите [на политиците] се оказаха по-големи от " мускулите " за постигането им ".

 В разширението на пристанището през последните три години са вложени над 130 милиона евро.
© Port Esbjerg

В разширението на пристанището през последните три години са вложени над 130 милиона евро.

Това е мястото, където проектите се срещат с физическата действителност, добави един от източниците. И този контакт разкрива острите потребности от бързо преподреждане на веригите за доставки, превоз, логистика, нови и свободни площи, вложения и най-много от дипломиран личен състав с нови пълномощия. Типичен образец е решението на Народното събрание в Дания да изтегли напред постигането на енергийни и зелени цели - те би трябвало да се осъществят до края на това десетилетие, въпреки да бяха планувани за идващото, а някои от тях и доникъде на века.

Сьорен Граде подсети преди две седмици какво бъдеще се обрисува за ветропарковете и за какво Есбйерг би трябвало да бъде измежду международните водачи в тази смяна: " В момента има конфигурирани общо 15 GW. Плановете са да се изградят общо 130 GW офшорни вятърни централи до 2030 година и 300 GW до 2050 година Това е повече сила, в сравнение с всички европейски семейства употребяват за една година ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР