ЕС, Великобритания и Съединените щати обявиха предоставянето на нова помощ

...
ЕС, Великобритания и Съединените щати обявиха предоставянето на нова помощ
Коментари Харесай

Над 440 млрд. долара са нужни за възстановяването на Украйна след войната

ЕС, Англия и Съединените щати оповестиха даването на нова помощ за милиарди за Украйна. В Лондон се организира двудневна донорска конференция, в границите на която повече от хиляда представители на над 60 страни разискват ограничения за възобновяване на страната.

В конференцията с видеовръзка се включи и украинският президент Зеленски, който съобщи, че е належащо да се премине " от съглашение към действителни планове ". Западните съдружници дадоха обещание да принудят Русия да заплати за нашествието си в Украйна и оповестиха нова финансова поддръжка за възобновяване на вредите от войната.

По оценки на Световната банка Украйна незабавно се нуждае от 14 милиарда $, а за цялостното ѝ възобновяване са нужни общо 441 милиарда $.

При откриването на донорската конференция в Лондон домакинът Риши Сунак заяви, че страната му ще даде гаранции за заеми в размер на 3 милиарда $ в продължение на три години. И разгласи нов механизъм за привличане на вложители за планове в Украйна, още до момента в който се води войната - застраховка за военни опасности.

" Ясно е, че Русия би трябвало да заплати за разрушенията, които аргументи. Работим със съдружниците, с цел да проучим законовите пътища за потреблението на съветски активи ", съобщи Сунак.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз носи " специфична отговорност към Украйна в дълготраен проект " и удостовери финансова поддръжка в размер на 55 милиарда $ до 2027 година

" Искаме да отговорим на украинските промени с европейски вложения ", уточни фон дер Лайен.

Съединени американски щати оповестиха спомагателна помощ от 1,3 милиарда $ за украинската стопанска система, в допълнение на към този момент предоставените над 20 милиарда $. Голяма част от средствата са за енергийната система, железниците, пристанищата и друга жизненоважна инфраструктура.

" Докато Русия продължава да разрушава, ние сме тук, с цел да помогнем на Украйна. Да възвърне живота, страната, бъдещето си ", сподели Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

Германия и Франция също отпускат средства, като Париж показа и осигурителен механизъм по риска " война ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР