ЕС трябва да преразгледа политиката си отделили се райони автоматично

...
ЕС трябва да преразгледа политиката си отделили се райони автоматично
Коментари Харесай

Защо и малките европейски държави могат да бъдат икономически успешни

ЕС би трябвало да преразгледа политиката си отделили се региони автоматизирано да губят участието си, считат създателите на проучването

" Въпросът за какво Европейски Съюз предлага по-лоши условия за пазарен достъп на някогашни членове, в сравнение с трети страни, бяга от линиите на прагматичността. "
Институт за стопански проучвания (ifo) Още по тематиката
Десет години в Европейски Съюз: равносметката

Прогресът е забележим във всички области на стопанската система. Провалите също: в районната политика и човешия запас, съгласно екип на Българска академия на науките
15 дек 2017
Европа е изправена пред риск от още фракционизъм

Връзката сред икономическия напредък и политическата непоклатимост е прекратена
14 ное 2017
Партиите за самостоятелна Каталуня може още веднъж да победят

Издирваният от Мадрид Карлес Пучдемон се е предал на белгийската полиция
5 ное 2017
Пучдемон " не търси леговище " в Белгия

Лидерът на Каталуня ще остане в Брюксел, до момента в който не получи гаранции за обективен развой от Мадрид
31 окт 2017
Регион, оповестил самостоятелност от страна членка на Европейския съюз (ЕС), не губи автоматизирано участието си в общността, излиза наяве от Договора за Европейски Съюз. Въпреки това дейностите на Брюксел сочат към друго пояснение на текста. Когато тази година Мадрид отхвърли да признае каталунския референдум за самостоятелност, а Испания изпадна в най-голямата политическа рецесия от десетилетия насам, Европейски Съюз по всеки вероятен метод се стремеше да резервира статуквото в интерес на премиера Мариано Рахой. Договорът за Европейски Съюз не съдържа експлицитен текст, по чиято мощ даден район би напуснал Общността с оповестяването на самостоятелност - това беше прието от представител на комисията след референдума в Каталуня. Тогава той означи, че мнението, съгласно което оповестил самостоятелност район би напуснал Европейски Съюз и би следвало да води нови договаряния за присъединение, е правна оценка. По този метод Брюксел пази политиката на автоматизирано изключване от Общността при оповестяване на самостоятелност, като на практика се опълчва на всевъзможни сепаратистки действия.

Според ново изследване на Институтa за стопански проучвания (ifo) в Мюнхен дейностите на Брюксел не са голословни, само че също по този начин не са и в интереса на жителите в Барселона, които този четвъртък ще гласоподават за ново държавно управление в опит да напишат новата история на района.

Спорна политика

Според тълкуването на Брюксел отделилите се от страните райони автоматизирано губят участието си в Европейски Съюз, а опасността от блокаж на кандидатурата кара евродепутатите да се аргументират с хипотетичния отрицателен резултат от отделянето върху стопанската система.

Според създателите на проучването, причините на Европейски Съюз не устоят на политическа и икономическа логичност. В сюжета на Брюксел районът печели самостоятелност, само че губи всевъзможни привилегии към общия пазар, даже сключването на различни контракти за достъп. " Въпросът за какво Европейски Съюз предлага по-лоши условия за пазарен достъп на някогашни членове, в сравнение с трети страни, бяга от линиите на прагматичността ", написа в текста. Такива контракти са подписани с Грузия, Молдова и Украйна да вземем за пример.

Очевидно е, че по този метод Европейски Съюз търси непоклатимост, само че това слага под въпрос участието на страни като Хърватия, Словения и Чехия, които имат сходна политическа история.

Не е въпрос на територия

Друг мотив срещу отделянето на райони е утежняването на конкурентоспосбността им в резултат на дребната територия. Според проучването на ifo обаче резултатът от свободния пазар е по-голям за дребните страни, в сравнение с за огромните. Докато страни като Германия и Франция могат да се възползват от размера на личния си пазар, стопанските системи на Австрия и Белгия не могат да разчитат само на потреблението в своите териториални рамки.

" Няма потвърдена връзка сред размер и Брутният вътрешен продукт (брутен вътрешен продукт), която да е от статистическа значителност ", разясняват създателите. Всъщност страните с най-голям приход на човек от популацията са Люксембург, Ирландия, Австрия, Холандия. В същото време по-малките страни не са наложително богати.

" Ако Каталуня получи правото да остане в съюза, отделянето ѝ не може да бъде отхвърляно на съображение, че това ще докара до обедняването на района ", разяснява Габриел Фелбермайер, съавтор на проучването. Бъдещето на Каталуня остава неразбираемо
На 21 декември над 5.5 млн. души ще могат да гласоподават на изборите в Каталуня, които бяха свикани от испанския министър председател Мариано Рахой. Това се случи, откакто Мадрид наложи директно ръководство на самостоятелната област, чийто парламент разгласи самостоятелност в края на октомври. Очаква се партиите, подкрепящи независимостта, да получат 63 места, а конституционният блок - 62, трансформирайки последните дни от предизборната акция в оспорвана борба. Въпреки това нито един от тези условни лагери няма да има болшинство от 68 места в 135-местния парламент и ще би трябвало да търси коалиция с останалите партии.
Целия текст на проучването вижте тук (немски).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР