ЕС призова за хуманитарни паузи и отварянето на коридори за

...
ЕС призова за хуманитарни паузи и отварянето на коридори за
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС се споразумяха за хуманитарна пауза и коридори в Газа

ЕС прикани за филантропични паузи и отварянето на коридори за доставка на филантропични помощи в линията Газа.

Това се споделя в на Европейския съвет за обстановката в Близкия изток, признати тази нощ от ръководителите на страните членки в Брюксел.

Лидерите още веднъж осъдиха „ Хамас “ и потвърдиха, че Израел има правото на самоотбрана, само че в границите на интернационалното и интернационалното филантропично право. Палестинската формация пък би трябвало да освободи неотложно и без никакви условия всички взети заложници.

„ Цялостната позиция е ясна - Израел е народна власт, нападната от „ Хамас “ - терористична организация. Ясно е, че със своята терористична активност „ Хамас “ нанася вреди на палестинския народ “, заключи в края на първия ден от срещата на върха ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

За Европейска комисия е значимо да продължи с напъните за справяне с филантропичната рецесия в Газа, провокирана от групировката. Помощта би трябвало да доближи до линията гладко и бързо. 56 тона помощи, докарани с първите два филантропични полета до Егоипет, към този момент са доставени в Газа. За през днешния ден са планувани още два полета, а за идващите дни - още няколко.

Европейски Съюз бележи прогрес и в обезпечаването на спомагателните 50 милиона евро, с които реши да утрои филантропичната помощ за Газа след терористичното нахлуване на „ Хамас “. Утре Комисията ще подписа контракти за 40 милиона евро с организации на Организация на обединените нации. Останалите 10 милиона ще бъдат употребявани за филантропични полети.
Фон дер Лайен: Речта на омразата да стане европейско закононарушение
Европейските водачи обсъдиха и последствията от рецесията върху вътрешната сигурност на Европейски Съюз, добави Фон дер Лайен. Обсъдено е било бързото разпространяване на тирада на омразата и терористична агитация. Има сериозен риск това да премине в принуждение и терористични актове. Европейски Съюз разполага с принадлежности като Регламента за терористичното наличие онлайн и Акта за цифровите услуги, посредством които може да изиска от платформите да отстраняват такова наличие. И те съвсем постоянно го вършат.

Ръководителите са били разтревожени от обстоятелството, че се следи внезапно увеличение на антисемитски дейности.

„ Трябва да бъдем доста бдителни за свързани с ненавист закононарушения. Отново се възползвах от опцията да прикани водачите да реализираме единодушие по предлагането на Европейска комисия да прибавим речта на омразата и обвързваните с ненавист закононарушения към листата на европейските закононарушения “, сподели Урсула фон дер Лайен.

Европейски Съюз поддържа концепцията за европейска мирна конференция, отдадена на спора сред Израел и „ Хамас “, добави ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Тя бе стартирана от Педро Санчес - премиера на Испания, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.
Спорове за европейския бюджет
Другата значима тематика в първия ден на срещата в Брюксел бе преразглеждането на Многогодишната финансова рамка (МФР) – бюджета на Европейски Съюз за 2021-2027 година Повечето страни считат за главен приоритет спомагателна помощ за Украйна в размер на 50 милиарда евро. На Европейския съвет обаче стана ясно, че значително страни виждат и други значими съгласно тях цели. Такива са конкурентоспособността, солидарността при естествени дейности, защитата.

Важно е също по този начин по какъв начин ще бъдат финансирани тези цели. Сред методите е увеличението на националните вноски.

Двама министър председатели обявиха още в първия ден на Европейския съвет, че няма да поддържат спомагателна помощ за Украйна. Това са Виктор Орбан от Унгария и Роберт Фицо от Словакия, встъпил в служба едвам предния ден. Според Орбан европейската помощ за Киев не работи. А Фицо изрази опасения от корупцията в Украйна.

Актуализирането на бюджета се нуждае от единогласие измежду всички 27 страни членки. Шарл Мишел изрази вяра съглашението да бъде реализирано до края на годината. на Европейския съвет по тематиката са единствено в една точка и приканват за същото.

Дори страните, наречени „ спестовни “, обаче са скептични за този период, предизвести нидерландският министър председател Марк Рюте.  През 2020 година, когато бе разискват бюджетът на Европейски Съюз, той предвождаше „ спестовната четворка “, включваща още Австрия, Швеция и Дания.

Заради тази група бе понижена сумата на безплатни средства във Фонда за възобновяване от COVID-19. Според Рюте „ спестовните “ осъзнават, че са нужни повече пари- Но с изключение на за Украйна би трябвало да се огледа и на други сфери, където е належащо финансиране.

„ На фона на всички други претенции за свежи пари нашата и на доста други сътрудници позиция е, че би трябвало да има реприоритизиране, и в случай че бъдат открити пари, целта би трябвало да е те да бъдат изхарчени за ръководството на миграцията “, сподели той след края на Европейския съвет.

И добави, че тази позиция в този момент се поддържа от повече страни спрямо 2020 година Рюте уточни Германия.

Днес водачите на страните членки ще обсъдят Украйна и миграцията. Отделно ще се състои среща на върха на 20-те страни от Еврозоната.
Лидерите не съумяха да усмирят Сърбия и Косово
Същевременно водачите не съумяха да убедят сръбския президент Александър Вучич и косовския министър председател Албин Курти да се спогодят за понижаване на напрежението сред двете страни.

Вучич и Курти бяха поканени в Брюксел и организираха поотделно среща с европейски представители, измежду които френският президент Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц и италианската премиерка Джорджа Мелони. На самия Европейски съвет тематиката не е била обсъждана, сподели Шарл Мишел.

Вучичи и Курти не одобриха предлагането за основаване на асоциация на сръбските общини в Северно Косово, за което упорства Сърбия. Прищина упорства Белград първо да признае независимостта на някогашната сръбска провинция.

„ Условията, сложени от всяка страна, са неприемливи за другата “, изясни обстановката висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел.

Сръбският президент съобщи, че е подготвен да подпише всичко, което Европейски Съюз желае, като се изключи наличието на Косово в Организация на обединените нации и въпроса за независимостта му.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР