ЕС обсъжда новия кръг от санкции срещу Москва на фона

...
ЕС обсъжда новия кръг от санкции срещу Москва на фона
Коментари Харесай

ЕС е разделен по отношение на санкциите срещу руската стомана

ЕС разисква новия кръг от наказания против Москва на фона на възходящите апели на някои страни членки да освободят съветските доставки на стомана, заяви Politico, базирайки се на свои източници.

Според отчета европейски посланик е декларирал пред изданието, че една от " противоречивите точки " включва въпроса дали да се даде по-дълъг интервал на освобождение на вноса от съветската Новолипецка стомана. Въпросът ще бъде решен скоро, сподели дипломатът.

Друг посланик удостовери, че разискванията по 12-ия пакет от наказания вървят в " вярната посока ".

Новолипецката стомана, или НЛМК, е една от четирите най-големи стоманодобивни компании в Русия. Тя създава най-вече плоски стоманени произведения, полуготови стоманени произведения и електротехнически стомани.

Като част от политиката си на наказания против Москва, Европейски Съюз забрани вноса на стоманени и стоманени артикули от или с генезис от Русия. Последните ограничавания, които влязоха в действие на 30 септември, също по този начин не разрешават вноса на артикули от желязо и стомана, които са били " модифицирани " в страни, разнообразни от Русия (т.нар. трети страни), само че в които са вложени желязо или стомана с съветски генезис.

Междувременно през ноември Euractiv заяви, че Чешката република публично е поискала от Европейския съюз да не включва NLMK в новия кръг от наказания, защото доставките са от решаващо значение за чешката стопанска система. Страната от Европейски Съюз, която внася от съветския металургичен колос дебела ламарина с отстъпка, съобщи, че е търсила други решения, само че до момента не е съумяла да размени съветските доставки. По данни на Министерството на търговията Прага желае освобождение от налози върху вноса на съветска стомана до 2028 година Съществуващият контракт изтича в края на 2024 година, което заплашва с рецесия основни чешки браншове като строителството и автомобилостроенето.

Според Euractiv Италия и Белгия също упорстват Европейски Съюз да анулира рестриктивните мерки върху доставките на съветска стомана.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР