ЕС не смее да въведе таван на цените на руския

...
ЕС не смее да въведе таван на цените на руския
Коментари Харесай

Европа предизвика криза с танкерите

Европейски Съюз не смее да вкара таван на цените на съветския петрол и газ. Москва към този момент даде обещание да остави без първични материали всеки, който се опита да направи това. Междувременно назрява следващ проблем: внезапно повишаване на превоза. Цените на товарите скочиха до небето, няма задоволително кораби. Това ще усили недостига и енергийните запаси още веднъж ще нарастнат.

Затишие пред стихия

Борсовите цени на газа в Европа (според показателя на най-големия европейски хъб ТТФ) паднаха под хиляда $ за хиляда кубически метра за първи път от средата на юни. Анализаторите отдават това на обстоятелството, че складовите мощности са съвсем запълнени (средно 93,4%), а търсенето при топло време към момента е относително ниско. И суматохата към взривения “Северен поток-2 ” ненапълно утихна и общият импорт, в това число на ВПГ, е постоянен.

Експертите обаче споделят, че това е единствено мъртвило пред стихия. Според Алексей Белогорев, шеф по енергетиката в Института по енергетика и финанси, котировките ще се върнат към напредък.

Сега международният пазар на полутечен природен газ в действителност се преориентира към Европа. Съединени американски щати изпращат 70% от износа си там. А и Европейски Съюз усили покупките от Русия - с 50%, до 15 милиарда кубически метра.

Междувременно Пекин лимитира доставките, което ускорява енергийната рецесия в Европейски Съюз. Но не е единствено това: превозът е прекомерно безценен.

" Златните " танкери

До средата на октомври, съгласно “Балтик Ексчейндж ” разноските за наемане на танкер за ВПГ са се повишили до 450 000 $ дневно заради промени в логистиката, шест пъти повече, в сравнение с при започване на годината.

Цената на доставката на нефт от Съединени американски щати до Китай е най-високата от 2020 година, а от Близкия изток до Япония е два пъти по-скъпа от март. Причината е дефицитът на кораби, подбуден от битката на Европа за гориво.

И по този начин, в края на октомври “Шел ” нае танкера “Янис ” за транспорт до Европа за 400 000 $ дневно.

Луда облага

Според някои прогнози през четвъртото тримесечие ще доближи седемцифрени цени.

" Може да наподобява полуда, само че всичко се свежда до облага. Ако приказваме за 200 милиона $ на пратка ВПГ, изпращачът е подготвен да заплати толкоз доста ", споделят експертите.

Търговията с ВПГ в кратковременен и средносрочен проект ще бъде подложена на мощен напън, съгласно неотдавнашен отчет на брокерската компания “Афинити ”. Има все по-малко безвъзмездни кораби: огромните енергийни компании ги резервират авансово.

Според търговци и корабни брокери танкерите, наети на по-ниски цени, се отдават чартърен. Понякога те изгарят гориво, до момента в който пътуват сред Сингапур и Малайзия, защото единствената цел е да се задържат корабите допустимо най-дълго. Търговците ги товарят с природен газ и петролни артикули и ги стопират посред пътя с вярата да продадат товара на по-висока цена.

В резултат на това корабите не се връщат на пазара, което форсира цените на товарите.

Освен това енергийната рецесия основава дефицит на плаващи единици за предпазване и регазификация, а това също покачва наемните цени.

Съкращаване на доставките

Самите танкери също нарастват. Заради глобите на Европейски Съюз против съветския нефт цените на танкерите ледоразбивачи скочиха до небесата. Някои кораби от мразовит клас се наддаваха за 31 до 34 милиона $, оповестява “Блумбърг ”.

От 5 декември, в границите на шестия пакет от наказания на Европейски Съюз, се не разрешава превозването по море на съветски нефт, а от 5 февруари - на петролни артикули. Западните компании ще могат да обслужват и застраховат товари от Русия единствено в случай че петролът се продава на цена, равна или под пределната.

„ Недостигът на кораби от мразовит клас заплашва да блокира доставките на 500-750 хиляди барела дневно от Балтийско море през зимата “, споделиха анализаторите от брокерската компания “Бремер ”..

Това заплашва Европа с нов кръг от енергийна рецесия. Пределните цени на съветския нефт, доставян по море, ще ударят международния танкерен флот. Някои кораби няма да бъдат застраховани. Това от своя страна ще понижи доставките за международните пазари и ще подкопае антикризисните старания на Съединени американски щати, предизвестява “Блумбърг ”.

И борсовите цени на суровините до зимата могат да се покачат внезапно.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР