ЕС не може и няма да въведе единна европейска минимална

...
ЕС не може и няма да въведе единна европейска минимална
Коментари Харесай

Еврокомисар: Единна европейска минимална заплата ще разбие икономиката на България

ЕС не може и няма да вкара единна европейска минимална заплата, тъй като това ще разбие стопанските системи на по-бедните страни-членки. Това разяснява през вчерашния ден Николас Шмит, европейския комисар по работните места и обществените права. „ Разликите са доста огромни – в случай че в България въведем същата минимална заплата, каквато се поставя в Люксембург да вземем за пример, то ние ще разбием българската стопанска система – на следващия ден тя просто няма да съществува “, разяснява Шмит. Минималната заплата в Люксембург е 2142 евро, а в България – 312 евро. Затова той назова концепцията за единна европейска минимална заплата нереалистична и изцяло невероятна.

„ Това, към което се стремим, е понижаване на тази бездна сред богатите и бедните страни и да сътворяваме условия разликата сред тези заплати последователно да се намалява “, изясни още той.

По данни на Евростат 10% от работещите в блока живеят в беднотия.

„ Хората, които имат работа, не би следвало да свързват колкото да – колкото да двата края. Трябва да се подсигурява, че до момента в който стопанската система се развива и приходите порастват, същото ще се случва и с минималните заплати. Това са съществени правила на европейските права и достолепието на всички работещи би трябвало да бъде непокътнато “, добави той. Според Шмит подобряването на стандарта на живот освен пази чиновниците, само че и всички тези работодатели, които заплащат високи заплати и основават положителни условия за икономическо възобновяване.

Новият президент на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде обещание, че ще работи за инструмент, който да подсигурява обективни минимални заплати за всички в Европейски Съюз. Идеята е средствата по стратегиите за възобновяване на стопанската система на Европейски Съюз да доближат и до хората на минимална заплата.

Според някои страни като Швеция и Дания обаче няма потребност Европейски Съюз да се намесва по никакъв метод в този развой. „ Всяка година профсъюзите и работодателите договарят тези ставки и тази процедура работи доста добре “, разяснява Ханс Далгрен, шведския министър по европейските въпроси. „ Не желаеме сходна регулация от Европейски Съюз “.

От Конфедерацията на европейските профсъюзи упорстват минималната заплата да се равнява на 60% от мединанната заплата или 50% от междинната заплата за всяка съответна страна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР