ЕС не може да попречи на България да отказва да

...
ЕС не може да попречи на България да отказва да
Коментари Харесай

ЕС не може да ни накара да пращаме снаряди на Украйна

ЕС не може да попречи на България да отхвърля да изпраща създадени на нейна територия снаряди в Украйна.

Така отговори на питане на Клуб Z представител на Европейската комисия.

Европейска комисия предложи през вчерашния ден от бюджета на Съюза да бъдат осигурени 500 милиона евро за разрастване на производството на муниции. Предложението е свързана с решението на страните членки (Съвета) от 20 март за доставка на муниции за Украйна и за запълване на европейските ресурси по така наречен трета писта от военната помощ за Украйна. С тази цел еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон посети военни фабрики в 11 страни на Европейски Съюз, измежду които България. Предстои той да пътува до Германия и Испания.

Втората писта пък планува 1 милиард евро за възобновяване на разноски за взаимни поръчки на упоменатите амуниции. Начело на плана е Европейската организация по защита (ЕАО) и в него вземат участие 23 страни членки на Европейски Съюз и Норвегия. България не взе участие, само че е съгласна на нейна територия да бъдат създавани муниции.

На Европейския съвет на 23 март българският президент Румен Радев съобщи, че страната ни ще слага условия създадени у нас снаряди, поръчани от други страни, да не отиват в Украйна.

„ Решението за трансфер на муниции е от компетенцията на страните членки. Предложението на Комисията и бъдещото му осъществяване няма да се смесва със суверенните решения “, споделиха от Европейска комисия.

От Брюксел ще дават преимущество на планове, свързани с втората писта. Става дума за общи поръчки на муниции за Украйна. Те ще бъдат оценени, подбрани и финансирани с преимущество по строги критерии.

Компании, кандидатстващи за тези планове, ще имат по-голямо съфинансиране от страна на Европейски Съюз.

Съветът утвърди през вчерашния ден втората писта, оповестиха още от Комисията. Но отхвърлиха да оповестят по какъв начин тъкмо е станало това. При такава процедура са вероятни три разновидността – цялостно единогласие, квалифицирано болшинство или интензивно възпиране, при което не се пречи на взимане на решението.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР