ЕС и САЩ се очаква да представят днес споразумение за

...
ЕС и САЩ се очаква да представят днес споразумение за
Коментари Харесай

САЩ дават на Европа допълнителни 15 млрд. куб.м газ тази година

ЕС и Съединени американски щати се чака да показват през днешния ден съглашение за обезпечаване на по-големи количества американски полутечен природен газ (ВПГ) за Европа, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. 

Пактът, който ще бъде огласен от американския президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ще бъде разгласен след ден с три срещи на върха в Брюксел, на които водачите от двете страни на Атлантика осъдиха съветската инвазия в Украйна и предложиха нова поддръжка на Киев. 

Агресията на Русия, която е водещият снабдител на природен газ за Европа, тласна към този момент високите цени на синьото гориво до исторически върхове и накара Европейски Съюз да се ангажира да свие зависимостта си от съветския газ с две трети тази година посредством увеличение на вноса от други страни и стимулиране на силата от възобновими източници. 

Съединени американски щати и други страни ще доставят най-малко 15 милиарда куб метра повече ВПГ за Европа тази година от плануваното по-рано, заяви Белият дом. В бъдеще доставките ще бъдат даже по-големи, добавя АП. 

Европейските водачи през днешния ден ще разискват и какво още може да се предприеме, с цел да овладеят високите сметки за сила. 

Испания, Гърция и други страни ще изложат позицията си за налагане на ограничавания в цените на електрическата енергия и пазарни интервенции, като се чака опозиция от друга група страни, включваща Германия и Нидерландия, която ще упорства за отсрочване на сходни ограничения, съгласно европейски посланик. 

Спорният въпрос дали да бъде наложено ембарго върху съветските енергийни доставки също ще бъде обсъждан, въпреки по него да не се чака решение. 

Лидерите на 27-те също по този начин ще се ангажират със взаимно закупуване на газ и напълване на газовите складове преди идната зима, с цел да се сътвори буфер против бъдещи шокове в доставките. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР