ЕС и Армения обсъждат възможност за започване на преговори за

...
ЕС и Армения обсъждат възможност за започване на преговори за
Коментари Харесай

ЕС и Армения се подготвят за преговори за безвизов режим

ЕС и Армения разискват опция за започване на договаряния за безвизов режим, заяви през днешния ден европейският висш представител по външната политика и сигурността след диалози с арменския външен министър Арарат Мирзоян в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Борел уточни, че предходната година основа на двустранното съдействие са били въпросите с върховенството на закона, човешките права и демократичните правила. Той означи, че Армения води битка с корупцията и се чака да работи за противопоставяне на речта на омразата, дискриминирането и дезинформацията. Насърчавам Армения да продължи с промените, с цел да има прогрес по въпроса с визите, добави висшият представител.

Отношенията ни се развиват в позитивна посока и установихме, че има още какво да се направи, с цел да се употребяват напълно опциите за съдействие. През октомври предходната година Европейският съвет реши да бъдат потърсени благоприятни условия за подсилване на връзките на Европейски Съюз с Армения. Днес взехме решение да стартираме работа по нов дневен ред на двустранното съдействие. Това е израз на общия ни интерес за нова стратегическа фаза на съдействие, сподели Борел.

Той добави, че през днешния ден са били разисквани въпроси от областите на енергетиката, защитата и търговията. По неговите думи Европейски Съюз ще помогне на арменските управляващи за закриване на АЕЦ-Мецамор, чийто единствен работещ реактор се чака да бъде изключен след две години.

Обсъдихме връзките Армения-Азербайджан, заяви Борел. Той осъди вчерашните действия на арменски военни против сили на Азербайджан, само че назова днешния отговор от азербайджанска страна " диспропорционален ". ЕС е решен да поддържа дълготраен мир на основата на признаването на суверенитета, ненарушаването на границите и запазването на териториална целокупност, посочи висшият представител.

Борел уточни, че броят на чиновниците в представителството на Европейски Съюз в Ереван неотдавна бе повишен. Той означи, че през днешния ден Европейската комисия реши да отпусне спомагателни 5,5 млн. евро филантропична помощ за Армения, а предходната година обезпечи 12,2 млн. евро след събитията в Нагорни Карабах. Ще продължим поддръжката за Армения, в това число за приемане на бежанците от Карабах, добави Борел.

Върховният представител поздрави Армения, че се причислява към Римския статут за Международния углавен съд. Това е самоуверено и доста значимо решение, заключи Борел.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР