ЕС финализира сделка на стойност 2 милиарда евро за съвместно

...
ЕС финализира сделка на стойност 2 милиарда евро за съвместно
Коментари Харесай

Politico: ЕС е близо до споразумение за доставка на Киев на снаряди на стойност 2 милиарда евро

ЕС завърши договорка на стойност 2 милиарда евро за взаимно доставяне на запасите от муниции на Украйна и други страни, оповестява вестник " ", базирайки се на документи.

Според " Политико ", 1 милиард евро ще бъдат употребявани за възобновяване на разноските на страни, които са подготвени да изпратят муниции в Киев от личните си ресурси, и още 1 милиард евро за взаимно закупуване на нови снаряди. Очаква се с общи старания страните от Европейски Съюз да могат да подписват по-големи контракти и да закупуват муниции на по-ниска цена на каса. Съвместният проект за публични поръчки обгръща освен страните членки на общността, само че и Норвегия.

Посланиците на Европейски Съюз ще обсъдят предлагането, квалифицирано от дипломатическото крило на Европейски Съюз, Европейската работа за външна активност, по време на среща в сряда.

Естония, която оказа помощ за започването на диалога през февруари за това по какъв начин Европейски Съюз може взаимно да помогне за запълването на задаващия се дефицит на муниции, пресметна, че Русия изгаря 20 000-60 000 снаряда дневно, до момента в който Украйна се пробва да употребява рационално единствено сред 2000 и 7000.

Покриването на тази цифра няма да бъде елементарно - или на ниска цена.

Досега страните от Европейски Съюз са дали на Украйна единствено общо 350 000 155-милиметрови снаряди, като Европейски Съюз е похарчил 450 милиона евро за отчасти възобновяване, сподели чиновник на Европейски Съюз, поискал анонимност. Но длъжностното лице дефинира цената за всяка нова черупка на 4000 евро, което значи, че разноските порастват.

Предвижда се договорката да бъде финансирана посредством Европейския фонд за мир. Европейската организация по защита ще координира взаимните покупки.

Досега механизмът е употребен само за отчасти възобновяване на разноските на страните за техните дарения на оръжия за Украйна. Сега документите демонстрират, че страните са подготвени да насочат спомагателни 2 милиарда евро в оборудването - 1 милиард евро за покриване на някои дарения на муниции и 1 милиард евро за подкрепяне на взаимни покупки на аварийни снаряди.

Европейските водачи имат намерение да реализират дефинитивно съглашение по този въпрос на срещата на министрите на външните работи и на защитата на Европейски Съюз на 20 март и дефинитивно да одобрят договорката на идната среща на върха в Брюксел, която ще се организира на 23-24 март.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР