ЕС е намерил доставчици за цялото количество газ, поръчано от

...
ЕС е намерил доставчици за цялото количество газ, поръчано от
Коментари Харесай

ЕС намери поръчаните количества газ от България в първия общ търг

ЕС е намерил снабдители за цялото количество газ, поръчано от България през новата общоевропейска платформа. Това съобщи през днешния ден заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович във връзка завършилия първи търг.

Съвпадението в най-уязвимите страни е изключително позитивно. Например поисканите количества газ от България по новата европейска платформа за взаимни поръчки на Европейски Съюз са изцяло задоволени “, сподели той без да дава детайлности какви са количествата, кои са фирмите и доставчиците.

При първия търг Европейски Съюз съумя да притегли предложения от 25 компании-доставчици, еквивалентни на повече от 13.4 милиарда кубични метра газ, надминавайки общото търсене от 11.6 милиарда кубични метра, което фирмите от Европейски Съюз подадоха посредством неотдавна основания механизъм AggregateEU.

Това обгръща 8.7 милиарда кубични метра газ по тръбопроводи и 2.2 милиарда кубични метра LNG, сподели Комисията.

От тук нататък фирмите от Европейски Съюз към този момент ще могат да договарят изискванията на договорите за доставка непосредствено с фирмите снабдители, без присъединяване на Комисията.

Това е незабравим триумф за инструмент, който не съществуваше преди към пет месеца. Комисията изигра ролята си на агрегатор и в този момент следва съответните страни да сключат своите съглашения. Това е печелившo за всички страни “, сподели Марош Шефчович.

Комисията счита, че ще поддържа напъните на страните от Европейски Съюз да изпълнят отговорностите си за предпазване на газ за идната зима, като в същото време ще укрепи групова енергийна сигурност на конкурентни цени. По-нататъшни търгове ще следват на всеки два месеца до края на годината. Следващият тръжен кръг се чака да стартира през втората половина на юни, сподели Комисията.

Агрегирането на търсенето и взаимното закупуване е водеща самодейност в границите на Енергийната платформа на Европейски Съюз, която беше основана, с цел да работи върху диверсификацията на доставките на газ в Европейски Съюз, откакто Русия нахлу в Украйна и Европа групово реши да постави завършек на зависимостта си от вноса на съветски изкопаеми горива.

Държавите-членки на Европейски Съюз се ангажираха да вземат участие в агрегирането на търсенето на минимум 15% от своите национални цели за предпазване на газ, което се равнява на към 13.5 милиарда кубически метра газ годишно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР